Muistatko Satakunnan Makropilotin? Uuden hyvinvointialueen tehtävänä on kampittaa ihan sama ongelma

25.12.2022 9:00

Kuka muistaa Satakunnan Makropilotti -hankkeen vuosituhannen vaihteessa?

Valtiovallan lempilapselle oli tarjolla 60 miljoonaa markkaa, kun tavoitteena oli rakentaa maakunnan sosiaali- ja terveydenhuollolle sähköiset hoito- ja palveluprosessit.

Kahden ministeriön ja kymmenien toimijoiden hanketta varten säädettiin erityislaki, joka mahdollisti asiakastiedon siirron saumattomasti yksiköstä toiseen.

Kunnianhimoinen hanke päättyi hiljaisuudessa.

Sote-alalla oli jo tuolloin lukuisia erilaisia toisiinsa yhteensopimattomia tietojärjestelmiä. Satakunta oli it-alan yrityksille liian pieni innostamaan yhteistyöhön.

Makropilotin haamu nousi esille, kun Satakunnan uuden hyvinvointialueen johto järjesti pelastuslaitoksen tiloissa tiedotustilaisuuden.

Vuoden alusta toimintansa aloittavasta hyvinvointialueesta tulee Satakunnassa valtava toimija.

Työntekijöitä on yli 10 000 ja toimipisteitä yli 500.

Ison fuusion nähdään tuovan synergiaetuja, mutta on siinä kompastuskivensä.

Infotilaisuuden kunniaksi mainittakoon, etteivät järjestäjät yrittäneet kätkeä mahdollisia pulmia korulauseiden taakse.

Yhteen ongelmaan ei ollut edes näköpiirissä helppoa ratkaisua.

Terveyden ja hyvinvointilaitoksen THL:n tietoylijohtaja Pekka Rissanen arvioi parin vuoden takaisen Vastaamo-tietomurron yhteydessä, että Länsi-Suomessa on satoja erilaisia tietosuojajärjestelmiä.

Erikoissairaanhoidossa, perusterveydenhuollossa ja kuntien sosiaalitoimissa on yhä erilaisia asiakas- ja potilastietojärjestelmiä, joiden integroiminen yhteen on vähintäänkin työlästä.

Tavallinen satakuntalainen törmää tilanteeseen erityisesti silloin, kun hän tarvitsee apua monelta taholta. Tieto ei liiku.

Uuden hyvinvointialueen keskeisenä tavoitteena on kehittää perusterveydenhuoltoa, sosiaalihuoltoa ja erikoissairaanhoitoa niin, että siitä hyötyvät kaikki maakunnan asukkaat.

Hyvinvointialueen ongelma on, ettei se ole Makropilotin tapainen projekti, jonka päätyttyä kirjoitetaan loppuraportti ylähyllylle pölyttymään, ja kaikki palaa ennalleen.

Hyvinvointialueelta aletaan nopeasti odottaa uusien pitkälle tulevaisuuteen luotsaavien strategioiden ohella myös konkreettisia tuloksia. Yksi kirittäjistä on talousarvio ja 59 miljoonan euron alijäämä. Jostain on säästöjä löydettävä, ja silloin yleensä esiin nousee mahdollisuus nipistää it-kuluissa.

Löytyykö niitä tällä hetkellä, kun edessä voi olla viime tipan it-ratkaisuja? Ne ovat harvoin halpoja.

Vaan ongelmat ovat tehty ratkaistavaksi varsinkin nyt, kun pitkään tahittu sote-uudistus lopullisesti toteutuu. Onhan tätä odotettukin.

Ei taida lähteä lentoon. Kauko Naarmalan taiteellinen näkemys Satakunnan Makropilotista vuonna 2002.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut