Politiikassa riittää halpahintaista ”sähköä”, mutta kuluttajille ei – ”Nykyisillä toimilla tulee vilu ja taloudellinen katastrofi kotitalouksissa”

19.12.2022 5:00

Pitkin vaalikautta politiikassa kuohahtelee ja ollaan terävästikin erimielisiä hallituspuolueiden ja opposition välillä. Tätä se on ollut tälläkin vaalikaudella.

Koronapandemia ja Venäjän raakalaismainen hyökkäys Ukrainaan on kuitenkin valellut öljyä politikoinnin hölmöimmille laineille.

Eduskunta on ollut melko yksimielinen koronatoimista ja siihen liittyvistä taloudellisista tukitoimista. Totta kai toimien ajankohdista ja toteuttamistavoista oli erilaisia mielipiteitä, mikä on itsestään selvää, kun ollaan tilanteessa, joka kohdataan ensimmäisen kerran eikä siihen ole valmista käsikirjoitusta.

Taloudellisten tukien jakojen retostelu oli opposition normaalia hallituksen arvostelua. Sen mukaan tuki oli oikean suuntaista, mutta liian myöhään tehtyä ja täysin riittämätöntä. Olihan opposition puheenvuoroissa välillä tragikoomisia piirteitä: saman opposition kansanedustaja arvostelee jyrkin sanoin hallituksen tukitoimia liian vaatimattomiksi ja viiden minuutin kuluttua päiväjärjestyksen toisessa kohdassa, jos mahdollista arvostellaan hallitusta vieläkin jyrkemmin vastuuttomasta rahan käytöstä ja velkaantumisesta. Nato ja Venäjän oikeudeton hyökkäys on poliittisesti ollut hyvinkin yksituumaista.

Kansainväliset ja EU:n pakotteet ja meidän niihin sitoutuminen, yhdessä Venäjä vastapakotteet kaasun ja öljyn osalta ovat vaikuttaneet eurooppalaiseen sähkön hintoihin niin, että olemme tilanteessa, joka uhkaa suomalaisten kotitalouksien selviämistä tästä talvesta.

Hallitus on tehnyt toimia varmistaakseen kotitalouksien ja yritysten selviämisen talvesta. Kaikki ovat heränneet, etteivät toimet ole riittäviä ja nyt käydään poliittista kilpalaulantaa mitä olisi pitänyt tehdä. Toivoa sopii, että tänään sopu löytyy hallituksen ja opposition välillä, sillä nykyisillä toimilla tulee vilu ja taloudellinen katastrofi kotitalouksissa.

Energian hintojen nousun kompensoiminen on välttämätöntä. Mahdollisissa jatkotoimenpiteissä on huolehdittava siitä, että tuet kohdentuvat selkeästi hintojen noususta eniten kärsiville sekä siitä, että tuet eivät myöskään pienennä kannustinta säästää energiaa.

Samalla pitää muuttaa nykyistä pörssiin pohjautuvaa sähkömarkkinaa, joka on osoittautunut toimimattomaksi ja on mahdollistanut sähköntuottajille ja myyjille täysin kohtuuttomia voittoja.

Kirjoittaja on kansanedustaja (vas.)

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut