Lahjat eivät tuo joulua tänäkään vuonna

Olemme tottuneet osoittamaan välittämistä lahjoilla ja rahankäytöllä, mutta nyt on korkea aika ottaa käyttöön muita keinoja.

18.12.2022 5:00

Kaikki ylimääräinen menee sähkölaskuun, mutta lapsille on annettava joulu. Joulun kulutushysteriaa on kritisoitu jo vuosia, mutta ajattelutavan muutos tapahtuu talouskriisistä huolimatta hitaasti.

Tänä jouluna yhä useamman talous on tiukalla. Lapsiperheiden ahdinkoa helpottavat tuplana maksetut lapsilisät, mutta osalla nekin sulavat lahjojen sijaan siihen, että koko perheellä on ruokaa ja kotona sen verran lämmintä, että yhdet villasukat riittävät.

Silti tänäkin vuonna joulumieli haetaan töiden jälkeen kauppakeskuksissa juoksentelemalla. Paine piilottaa taloushuolet lapsilta on joulun alla niin kova, että lahjoja hamstrataan tänäkin vuonna holtittomasti.

Olemme tottuneet näyttämään välittämistä lahjoilla ja rahankäytöllä, mutta nyt on korkea aika ottaa käyttöön muita keinoja, kirjoittaja toteaa.

Ajatus siitä, että lahjat tekisivät joulun, on perinpohjaisen vinoutunut. Joulu tulee joka tapauksessa, oli kuusen alla lahjoja tai ei, ja vaikka kuustakaan ei olisi. Kun kaikki ylimääräinen menee sähkölaskuun, pitäisi viimeistään pysähtyä miettimään, löytyisikö joulu itselle ja lapsille sittenkin jostain ihan muualta kuin tappiinsa vingutetusta luottokortista.

Joulu on yhdessäolon ja perinteiden aikaa. Olemme tottuneet näyttämään välittämistä lahjoilla ja rahankäytöllä, mutta nyt on korkea aika ottaa käyttöön muita keinoja. Sekä lapset että aikuiset voivat oppia, että joulumielen voi tuoda monilla muillakin tavoilla kuin niillä, joita mainokset tarjoavat ainoana vaihtoehtona.

Lahja voi olla erinomainen, vaikka siihen ei olisi käytetty ollenkaan rahaa. Kirpputorilta ostettu palapeli, joka kootaan yhdessä pyhien aikana. Pari vuotta sitten lahjaksi saatu ja vähälle käytölle jäänyt lelu, joka on vain kääräisty lahjapaperiin odottamaan seuraavaa onnellista omistajaa. Lista suoratoistopalvelusta löytyvistä leffoista, joista listan saaja voisi pitää ja joita voisi olla mukavaa katsoa yhdessä. Kirjastosta lainattu lautapeli, joka palautetaan, kun joululoma päättyy ja kun kenelläkään ei kuitenkaan enää olisi aikaa pelata.

Nyt on hyvä aika miettiä myös tulevaisuuden käytäntöjä. Jos lahjojen jakamisen haluaa jatkossakin keskittää yhteen päivään vuodessa, ensi vuoden pukinkonttiin voi hankkia tavaraa pikkuhiljaa pitkin vuotta. Jo tänä vuonna välipäivien alennusmyynneistä voi tehdä löytöjä, jotka ilahduttavat yhtä lailla ensi vuonna.

Samalla voisi silti pysähtyä miettimään, onko lahjojen hilloamisessa jouluksi paljonkaan mieltä. Kenties joulun ahdistus vähenisi, jos lahjojen antaminen ja saaminen olisi arkipäiväisempää. Lahjoja voisi antaa silloin, kun jotain sopivaa tulee vastaan, eikä kalenteriin merkittyjen päivien mukaan.

Lahjan hinta tai lahjojen määrä eivät ole ainoita välittämisen mittareita. Kiireisessä nykymaailmassa arvokkainta, mitä toiselle voi antaa, on joka tapauksessa rauhassa vietetty yhteinen aika. Voisiko uudet jouluperinteet luoda sen ympärille?

Kirjoittaja on toimittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut