Miksi oikeisto vastustaa työmarkkinarikollisuuden kuriin laittamista?

13.12.2022 3:00

Alipalkkaus ja työntekijöiden huono kohtelu ovat valitettavasti edelleen arkipäivää Suomessa. Julkisuuteen vähän väliä pulpahtavat uutiset esimerkiksi rakennus-, ravintola-, puutarha- ja siivousalojen räikeistä rikkomuksista ovat vain jäävuoren huippu, sillä suuri osa väärinkäytöksistä ei koskaan paljastu.

Alle kolmen euron tuntipalkat ja epäinhimilliset asuintilat ovat räikeimpiä esimerkkejä, mutta myös lievemmät epäselvyydet palkkauksessa ovat liian yleisiä ilmiöitä suomalaisessa työelämässä.

Alipalkkauksella tarkoitetaan sitä, että työntekijä saa muita samaa työtä tekeviä selvästi pienempää palkkaa, eikä työnantaja noudata alan työehtosopimusta. Maksamalla vähemmän työntekijälle, epärehellinen työnantaja saa perusteetonta kilpailuetua, jolla voi polkea hintoja ja vahingoittaa samalla alalla toimivien rehellisten yritysten toimintaa.

Häviäjän rooliin jää myös koko suomalainen yhteiskunta, kun saamatta jää verotulojen lisäksi sosiaalivakuutusmaksuja ja maksettavaksi tulee menetetyn palkan johdosta tarvittavaa sosiaaliturvaa.

Nykyisin alipalkkaus, aivan räikeimpiä tapauksia lukuun ottamatta, ei edes paljastuessaan johda epärehellisen työnantajan kannalta mainittaviin rangaistuksiin. Jos pahinta mitä voi tapahtua, on se, että työnantaja joutuu viiveellä maksamaan palkat, jotka sen olisi alunperinkin pitänyt maksaa, ei vilpillisellä työnantajalla ole kannustinta tai pelotetta toimia oikein.

Ay-liike ja vasemmistopuolueet ovat pitkään ajaneet alipalkkauksen kriminalisointia ja väärinkäytösten sanktioimista, mutta asia ei saa oikeistopuolueissa kannatusta.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykosken lakialoitteesta huolimatta asia ei ole edennyt tälläkään hallituskaudella. Keskusta on ilmoittanut, ettei se kannata alipalkkauksen kriminalisointia. Myöskään perussuomalaiset ja kokoomus eivät lämpene ehdotukselle alipalkkauksen lisäämisestä rikoslakiin.

Vaikka puolueet eivät välittäisi yksittäisen työntekijän asemasta, luulisi edes yhteiskunnallisten taloudellisten menetysten ja yritysten välisen kilpailun vääristymisen ajavan oikeistonkin asian kannalle.

Sentään jotain helpotusta asiaan saadaan ensi kesänä, kun voimaan tulee laki, jolla alipalkkauksen valvonta tehostuu. Työsuojeluviranomaiset saavat jatkossa puuttua epärehelliseen toimintaan sakon uhalla.

Se on askel eteenpäin, mutta ei vielä riittävä harppaus työmarkkinarikollisuuden kitkemiseksi.

Kirjoittaja on porilainen kaupunginvaltuutettu (vas.).

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut