Adventtiodotuksia

Kolmas adventti kehottaa meitä katsomaan, luottamaan Johanneksen tavoin Jeesukseen.

11.12.2022 10:28

Kolmannen adventtisunnuntain raamatullinen henkilö on Johannes Kastaja. Tuntuu oudolta, että keskikesän juhlan merkkihahmo ilmestyy lumen ja pakkasen keskelle. Johannes valmisti ihmisiä Jeesuksen tulemiseen. Johanneksen saarna muistutti ihmisiä Jumalan oikeudenmukaisuuden ja parannuksen tekemisen vaatimuksesta.

Elämme nytkin monien odotusten ja vaatimusten ympäröimänä. Nämä vaatimukset tosin eivät tule Johannes Kastajalta vaan ympäröivästä kulttuurista ja markkinavoimista. Pappina kuulen paljon sitä, kuinka elämä on muuttunut entistä vaativammaksi ja odotukset kohtuuttomiksi. Suoritamme itsemme hengiltä.

Tämän lisäksi taloudellinen ahdinko ja elämän erilaiset huolet ahdistavat ihmisiä. Lähestyvä joulu ei ainakaan helpota vaatimusten listaa. On paljon asioita, joita meille kaupataan, jotta joulusta tulisi mukamas täydellinen. Saatamme myös itse rakentaa erilaisia odotuksia, joiden pitäisi täyttyä, että joulu tai elämä ylipäätään olisi hyvää. Kuinka moni odotus nousee meistä itsestämme, kuinka moni taas tulee ulkopuoleltamme?

Kristillisessä teologiassa on ajatus, että koska ihmisen sielu on lähtöisin Jumalasta, mikään luotu materia, julkisuus tai menestys ei voi täyttää tuota luomattomasta Jumalasta lähtöisin olevaa sielua. Sen voi täyttää ainoastaan Jumalan läsnäolo.

Tämän päivän evankeliumissa Jeesus puhuu, kuinka Viisauden teoista Viisaus tunnetaan (Matt. 11:19). Olisiko niin, että kaiken kiireen ja vaatimusten äärellä olisikin tarve joskus pysähtyä ja pohtia, mistä nämä vaatimukset ja odotukset tulevat? Nousevatko ne meistä vai meidän ulkopuoleltamme?

Viisautta voi olla siis hiljentyminen ja vähentäminen, eräänlainen pieneksi kasvaminen. Tällä tavalla voimme ehkä valmistaa tietä myös Jeesukselle sydämessämme.

Kolmas adventti kehottaa meitä katsomaan, luottamaan Johanneksen tavoin Jeesukseen. Hän ei tule vaatimusten ja odotusten kanssa vaan rauhassa kysyen syntymistä sydämeemme.

Kirjoittaja on porilainen oppilaitosteologi

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut