Maakuntajohtaja valitaan miettimällä jo eduskuntavaaleja

Kokoomuksessa lasketaan jo eduskuntavaalien äänisaldoa, jos ja kun kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.) valitaan maakuntajohtajaksi.

27.11.2022 3:00

Enää yksi maakunnan isoista piikkipaikoista on täyttämättä, kun Porille on jo saatu uusi kaupunginjohtaja ja Winnovalle sekä YH-asunnoille toimitusjohtajat.

Satakunnan maakuntavaltuusto valitsee maakuntajohtajan vajaan parin viikon päästä, 9. joulukuuta. Valtuusto äänestää kerran ja eniten ääniä saaneesta tulee uusi maakuntajohtaja.

Loppusuoralle ovat päässeet kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.), Satakunnan kauppakamarin toimitusjohtaja Minna Nore ja Uudenkaupungin kaupunginjohtaja Atso Vainio.

Vaikka esimerkiksi Minna Norella on erinomaiset näytöt osaamisestaan ja hän on visionäärinen, niin nyt muut voimat vaikuttavat isosti tulevan maakuntajohtajan valinnassa.

Maakuntajohtajan valinnasta tulee näytön paikka sosiaalidemokraateille.

Kristiina Salosen valintaa maakuntajohtajaksi puoltaa moni asia. Raumalaisena hän on sopiva ehdokas maakunnan maantieteellisen valtatasapainon kannalta. Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että kaiken vallan ei haluta päätyvän Poriin.

Salosen valinta stabiloisi myös maakunnan poliittisen tilanteen. Porin kaupunginjohtajuuden menettäminen oli jo tarpeeksi demareille.

Maakunnan valtapuolue ei voi menettää heti toista isoa virkahenkilöpaikkaa, vaikka kuinka trendinä olisi valita ammattijohtajia.

Salonen on poliitikko, jolla on verkostot olemassa eduskuntaan ja ministeriöiden virkahenkilöihin pitkäaikaisena kansanedustajana.

Hän on jo toiminut pitkään maakunnan edunajajana, mutta toisaalta ei ole toiminut koskaan esimerkiksi ministerinä tai puolueen kärkipaikoilla.

Ei tarvita suurta strategista ajattelua siinä, että kokoomuksessa hamutaan Saloselta vapautuvia ääniä.

Salosen valinta maakuntajohtajaksi sopii kovin hyvin myös kokoomukselle.

Katse on jo ensi huhtikuun eduskuntavaaleissa.

Ei tarvita suurta strategista ajattelua siinä, että kokoomuksessa hamutaan Saloselta vapautuvia ääniä.

Hän keräsi yli 10 000 ääntä viime eduskuntavaaleissa 2019. Ainoastaan Laura Huhtasaari (ps.) keräsi häntä enemmän henkilökohtaisia ääniä.

Raumalla on totuttu äänestämään yli puoluerajojen ja kokoomuksessa lasketaan, että ainakin osa äänistä siirtyy kokoomuksen raumalaiselle kansanedustaja Matias Marttiselle.

Marttisen vanavedessä nousisi tällöin eduskuntaan myös toinen kokoomuslainen –todennäköisesti Porista.

Osataan sitä laskea muissakin puolueissa, ja Saloselta mahdollisesti vapautuville äänille on monta ottajaa.

Onko esimerkiksi demareilla tarjota Salosen tilalle nousevaa tähteä Raumalta?

Kuntavaaleissa 2021 demarien kolmen kärki oli kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kalle Leppikorpi (447 ääntä), maakuntaneuvos Reijo Kallio (442) ja yrittäjä Jari Laihonen (403).

Kallio on jo oman eduskuntauransa jättänyt taakseen, mutta Leppikorpi ja Laihonen voivat tarjota kovan vaihtoehdon Marttiselle, jos lähtevät ehdolle.

Kivikylän Kotipalvaamon toimitusjohtajana toimiva Jari Laihonen voisi olla tunnettu ja sopivan erilainen ehdokas, sillä tähän asti demareiden kärkiehdokkaissa ovat jyränneet vahvat naiset.

Aika tasan kaksi vuotta sitten kansanedustaja Kristiina Salonen ilmoitti, että hän ei lähde kevään 2021 kuntavaaleihin. Nyt hän on kahden muun ehdokkaan kanssa loppusuoralla maakuntajohtajahaussa.

Kirjoittaja on vastaava päätoimittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut