Milloin nuorten alkoholiongelmia aletaan tunnistaa?

23.11. 3:00

Missä on alkoholin runsaan käytön ja alkoholismin raja?

Siinäpä pulma. Syvennyttyäni alkoholin käyttöön ilmiönä havaitsin alkoholin runsaan käytön hyväksyttävyyden riippuvan hurjasti siitä, kuka alkoholia käyttää.

Jos arkiaamuna kadulla seisoo viinipulloa käsissään pitelevä opiskelijahaalareissa hengaileva henkilö, harva sortuu alitajuntaiseen “onkohan hän alkoholisti” -ajatteluun, toisin kuin jonkun toisen kohdalla. Tuntuu, että nuorten alkoholin käyttöön ei kiinnitetä erityisemmin huomiota.

Nuorten keskuudessa alkoholiongelmasta vitsaillaan leikkimielisesti, vaikka oikeasti moni heistä täyttää jonkinlaisen ongelmakäytön kriteerit. Tiedän nuoria, joiden viikonloput kuluvat toistuvasti huuruisissa merkeissä. Heille juhlimisen peruuntuminen on painajaismaista, viikonloppu selvin päin ei ole vaihtoehto.

Kuvioon liittyy myös rasvaisten pitsalaatikoiden keskeltä herääminen vieraista paikoista muistinsa menettäneenä, kauhea krapula, kova katuminen ja sitten päiviä kestävä matala mieliala. Monelle tämä on selkeää alkoholin ongelmakäyttöä. Minulle ainakin. Olin tällainen nuori pari vuotta sitten, kun mummoni kuoltua sammutin suruani kaljoittelemalla.

Ikävien tunteiden lääkitseminen alkoholilla ei ollut ainoastaan nuoremman itseni tapa tasoittaa oloa, vaan se on mielestäni yleistä suomalaisessa kulttuurissa.

Esimerkiksi moni meidän sukulaisistamme hoiti sotatraumoja turvautumalla pullonkaulaan. Tästä on lähtenyt liikkeelle ylisukupolvinen opittu tapa, jolla saattaa olla roolinsa myös nykynuorten alkoholin käytössä.

Entä jos opiskelijahaalareissa örveltävä nuori yrittää helpottaa koulustressiä, rahahuolia ja tuen tarvetta juomisella?

Kaikki eivät välttämättä edes tunnista ongelmiaan, etenkin, kun nuorten kaikenlainen alkoholin käyttö tupataan tunnistamaan vain villinä ja vapaana nuoruuden hullutteluna. Kaikilla se ei ole sitä. Lisäksi kulttuurissamme alkoholin reipas käyttö on melkeinpä peruskauraa.

“Tänään varmasti taas joku hukkuu kännipäissään”, on suomalaisille surullisen tuttu toteamus juhannusaattona.

Tarkoitukseni ei ole paukuttaa nuoria moraalipoliisin pampulla. Nuorena saa juhlia itselleen mieluisalla tavalla, tarkoitti se sitten ristisanalehtien täyttämistä, elokuvissa käymistä tai hupijuomien nauttimista.

Tietenkään alkoholin runsas käyttö ei tarkoita automaattisesti ongelmaa, mutta ottaen huomioon alkoholismiin liittyvät mielikuvat ja uskomukset, uskon monen nuoren alkoholiongelman jäävän pimentoon sekä aiheuttavan pitkällä aikavälillä vaurioita. Nuoret aikuiset voivat myös kärsiä erilaisista alkoholiongelmista, ja siitä on “huolettoman nuoruuden mahtavuus” kaukana.

Kirjoittaja on Huittisista kotoisin oleva viime kevään ylioppilas.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut