Lasse Pöysti teki gettomasat jo kymmenen vuotta sitten – Pikku Kakkosen satusetä suuttui ”tyhmistä kysymyksistä”

19.11. 3:00

Rap-artisti Gettomasan haastattelu sanomalehti Keskisuomalaisessa (13.11.) oli poikkeuksellista luettavaa isänpäivänä. Gettomasa tylytti haastattelussa free-toimittaja Jemo Kettusta tavalla, joka ei istu suomalaiseen kulttuuriin ja käytöstapoihin.

Gettomasan haastattelu toi mieleeni noin kymmenen vuoden takaisen haastatteluni rakastetun ja nyt jo edesmenneen näyttelijän Lasse Pöystin kanssa. Olin tuolloin pari viikkoa konserniyhteistyön tiimoilta sanomalehti Lapin Kansassa ja haastattelu tapahtui Rovaniemellä.

Sain hienovaraista vinkkiä etukäteen Pöystistä, että saattaa olla hieman haastava haastateltava. Tein taustatyöt laajasti ja haastatteluun oli varattu kaksi tuntia aikaa.

Haastattelutekniikoitakin mietin, sillä niitäkin on runsaasti. Välillä mennään ilman esileikkiä tykkikysymyksiin, toisinaan taas pehmitellään, tutustutaan ja taustoitetaan ennen asiaan pääsemistä.

Aina ei voi etukäteen tietää, mikä toimii, mutta kyky lukea ihmistä ja tilannetta auttaa. Harvoin käy niin, että mopo lähtee kokonaan käsistä ja ollaan tilanteessa turvallaan.

Pöystin kanssa ajauduimme kuitenkin turvalleen alle puolessa tunnissa. Pöysti suuttui kysymyksistäni liittyen Pikku Kakkosen iltasatuihin, vaikka suuri yleisö muistaa hänet siitä parhaiten.

Herttaisesta satusedästä kuoriutui haastattelussa kiukutteleva lapsi. Tyhmiä kysymyksiä ja surkeaa taustatyötä, oli kutakuinkin Pöystin tuomio.

Toinen Pöystin suuttumuksen aihe liittyi hänen tunnetuimpaan roolihahmoonsa, Suomisen Olliin. Siitäkään ei olisi saanut kysyä yhtään mitään. Pöysti kävi kuumana kuin hellankoukku syytäen samantyyppisiä solvauksia kuin Gettomasa.

Vaikka haastatteluaikaa oli vielä puolitoista tuntia jäljellä, keräsin muistiinpanoni ja kiitin haastattelusta. Pöystin leuka tippui hämmästyksestä rintaan, kun hän tajusi, että tämä oli tässä.

Kirjoitin vähillä eväillä jutun kasaan. Surkeahan siitä tuli. Ehkä olisi pitänyt julkaista juttu niin, miten Keskisuomalainen sen teki, eikä yrittää peitellä haastateltavan huonoa käytöstä.

Jälkikäteen koin häpeää, vaikka ymmärsin, ettei Pöystin käytös ollut minun syytäni tai vastuulla.

Tyhmiä kysymyksiäkään ei ole olemassa, sillä juttuja tehdään tavallisille ihmiselle. Peräkylän mummonkin kuuluu pysyä kärryillä siitä, mistä puhutaan.

Näytelmän ensirepliikit eivät määrittele koko esityksen hyvyyttä tai huonoutta. Sama pätee keskeneräiseen haastatteluun.

Joskus haastateltava on niin sisällä omassa genressään, kuten Gettomasakin tuntuu olevan, ettei ymmärrä olevansa osalle tuntematon suuruus.

Taustoittaminen ja uusien näkökulmien etsiminen vanhoistakin asioista on tärkeä osa työtä. Sillä palvellaan lukijoita, eikä sen tehtävä ole pönkittää haastateltavan Etkö sä tiedä kuka mä olen -asennetta.

Ehkä Pöystillä oli tavatessamme huono päivä. Kiukkusuoni kenties puhjennut juuri ennen tuloani.

Näyttelijänä ja ohjaajana hänen olisi silti pitänyt ymmärtää, etteivät näytelmän ensirepliikit määrittele koko esityksen hyvyyttä tai huonoutta. Sama pätee keskeneräiseen haastatteluun.

Kukaan ei tiedä millainen Gettomasan haastattelustakin olisi tullut, jos rap-artisti olisi antanut aidosti Kettuselle mahdollisuuden. Tai Pöysti minulle.

Kaikesta huolimatta lepää rauhassa, Pöysti. En muistele pahalla.

Kirjoittaja on Satakunnan Kansan toimittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut