Toiselta katkeaa sähköt ja toinen säästää matkustamalla aurinkoon – tarvitaan kaikille reilu vihreä siirtymä

15.11. 3:00

Energiakriisi on pakottanut meidät kaikki tarkastelemaan omia kulutustottumuksiamme, ja suomalaiset ovat onnistuneet vähentämään sähkön käyttöä. Energiateollisuus ry:n tilaston mukaan sähkönkulutus laski lokakuussa vuoden takaisesta 11 prosenttia. Jotta talvesta selvitään, on säästöjä syytä kirittää entisestään, eikä kulutusta ole varaa palauttaa kasvu-uralle jatkossakaan.

Energiakriisin myrskypilvellä on hopeareunus. Se pakottaa tarkastelemaan kulutusta kriittisesti ja vauhdittaa kestävää tuotantoa. Tämä tarjoaa Suomelle paljon mahdollisuuksia sekä energiatehokkaan teknologian kehittäjänä että vihreän energian tuottajana. Uusiutuvan energian tuotantoa kuvataan jo Suomen uudeksi metsäksi, viitaten sen mahdollisuuksiin vientituotteena.

Positiivisimmat arviot povaavat Suomen tuottavan tulevaisuudessa jopa yli 10 prosenttia Euroopan sähköstä tuuli- ja aurinkovoimalla. Tällä hetkellä Suomessa on viritteillä niin paljon tuulivoimahankkeita, että niiden toteutuminen edellyttää miljardi-investointeja kantaverkkoon. Lisääntyvä tuotanto mahdollistaa myös uusia teollisuuden investointeja, joiden edellytyksenä on tulevaisuudessa vihreän lähienergian saatavuus.

Energiantuotannon murros ei kuitenkaan ole ongelmaton ja kehittyneiden maiden kulutuksen rajat ovat tulleet vastaan jo kauan sitten. Vaikka energiankulutus länsimaissa lähtisi pysyvään laskuun, energiantarve kehittyvissä maissa kasvaa koko ajan ihmisten elintason parantuessa.

Energiantuotantoon ja -kulutukseen tarvitaan myös kansainvälistä tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta, jotta rajalliset luonnonvarat riittävät helpottamaan muidenkin kuin maailman rikkaimpien elämää. Edes uusiutuva energia ei tarjoa rajattomia mahdollisuuksia, vaan esimerkiksi tuulivoimaloiden, aurinkopaneeleiden ja akkujen tarvitsemat mineraalit ja metallit ovat rajallinen resurssi.

Vihreä siirtymä ja energiakriisi tarvitsevat solidaarisuutta myös kotimaassa. Siinä missä keskiluokka alentaa huonelämpötilaa ja downshiftaa, köyhältä katkeaa sähköt ja loppuu ruoka. Ylempi keskiluokka voi hyvällä omallatunnolla jättää katumaasturin talliin ja säästää sähkölaskuissa matkustamalla aurinkoon, mutta perusduunarin palkka ei kata energia- ja ruokalaskun nousua. Valtion on tultava vastaan, mutta apu on kohdennettava sitä oikeasti tarvitseville.

Haluan olla optimisti ja uskoa teknologian tuovan ratkaisuja energia- ja ympäristökriiseihin. Vihreä siirtymä edellyttää kuitenkin teknologisesta kehityksestä riippumatta reilua – sanan molemmissa merkityksissä – kulutuksen vähentämistä ja tehokasta kiertotaloutta.

Astetta ronskimpaa optimismia tarvitsen luottaakseni meidän kykyymme sopeutua ja muutokseen ja löytää tulevaisuudessa elämänlaatumme jostain muualta kuin kulutuksesta.

Kirjoittaja on porilainen kaupunginvaltuutettu (vas.)

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut