Ystäväero voi sattua yhtä paljon kuin avioero, mutta siitä harvemmin puhutaan

10.11. 3:00

Ystäviä ikuisesti? No ei välttämättä.

Ystävyyteen liitetään usein tiettyä myyttisyyttä siitä, että ystävyys olisi automaattisesti ihmissuhde, joka kestää läpi elämän. Fakta kuitenkin on, että ystävyys voi karahtaa kiville ihan yhtä lailla kuin esimerkiksi parisuhde tai jokin muu elämän ihmissuhteista. Vaikka siitä harvemmin puhutaan, ystäväero koettelee monia meistä elämämme aikana, toisia useampaan kertaan.

Ystävyyden päättymisen taustalla voi olla monia syitä: elämäntilanteen muutos, kuten muutto toiselle paikkakunnalle tai perheenlisäys, vakava sairastuminen, riitaisa draamatilanne tai se perinteinen “me vain kasvoimme erilleen” -tarina. Olen kuullut liian monta surullista tarinaa esimerkiksi siitä, miten ystävä on kadonnut kuvioista, kun ystävyyssuhteen toinen osapuoli on saanut lapsia.

Ystäväeroille on usein tyypillistä, että ihmissuhde loppuu ilman varsinaista keskustelua aiheesta. Ystävyys vain hiipuu pois ja haihtuu taustalle. Ero ei ole välttämättä yhtä selkeä kuin parisuhteissa.

Tällaisissa tapauksissa toinen osapuoli saattaa jäädä kuin nalli kalliolle miettimään, mitä ihmettä oikein tapahtui. Osuinko huomaamattani jäävuoreen?

Tätä kohtaloa en toivoisi kenellekään, en itselleni enkä muille. Jos toinen osapuoli syystä tai toisesta haluaa päättää ystävyyden, siitä pitäisi voida edes yrittää keskustella, eikä vain kadota mitään sanomatta.

Halusimme tai emme, kaikkia ystävyyksiä ei ole tarkoitettu elämän mittaisiksi. Aina kaikki ei mene niin kuin toivoisi, toinen suhteen osapuolista törttöilee tai asiat vain menevät surullisesti pieleen jonkin ulkoisen syyn edesauttamana.

Jos ja kun ystävä on ollut tärkeä, ihmissuhteen päättyminen voi tuoda mukanaan valtavasti surua ja muitakin vahvoja tunteita. Jätetyksi tuleminen ystävyyssuhteessa voi tuntua yhtä pahalta kuin ero puolisosta – tai jopa pahemmalta.

Joskus ystäväero on kuitenkin tarpeellinen, jopa välttämätön. Jos kuvio ei toimi, siihen ei tarvitse jäädä roikkumaan. Huonoista ihmissuhteista on sallittua päästää irti, eikä siitä pidä tuntea syyllisyyttä.

Summa summarum. Yksikään ystävyyssuhde – tai sen paremmin parisuhde – ei ole täydellinen, eikä vastustuskykyinen vaikeuksille. Vaikka matkan varrelle ilmestyy mutkia ja monttuja, niistä voi selvitä.

Joskus ystävyyden on tarkoitus päättyä ja sekin pitää hyväksyä. Huonoa kohtelua ei kenenkään tarvitse sietää, eikä erkaantuneita ajatusmaailmoja pidä väkisin yrittää sovittaa yhteen. Älä kuitenkaan ole se tyyppi, joka vain häviää maisemista sanomatta mitään, eikä ikinä avaa ajatuksiaan ystäväeroon johtaneista syistä.

Vaikeudet voivat myös kääntyä voitoksi – kunhan asioista puhutaan. Ja jos näin ei käy, ainakin on yritetty.

Kirjoittaja on copywriter ja toimittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut