Jaksaa jaksaa: Vielä pitää pihdata lisää – joulu kielletään, tilalle kehitellään Porin mallin mukainen kateusjuhla

Juha Ståhle listaa kolumnissaan kovistakin kovimmat vinkit sähkön säästämiseen.

8.11. 3:00

Kyllä nyt on hätä kädessä. Vessapaperivarkaudet ovat lisääntyneet, ja rikkaat käyttävät postimerkit ainakin kahteen kertaan.

Näinä kriisiaikoina pitää säästää ihan kaikessa. Ei ihme, että porilaiset poliitikot torppasivat palloiluhallin, vaikka se ei olisi maksanut sen enempää kuin yhden jalkapalloilijan koti Portugalissa tai tarpeeton kävelysilta Turussa.

Onneksi jokaisessa porilaisessa asuu pieni pihtari, joten emmeköhän mene kuin heittämällä tulevan talven yli, kunhan vain säästämme vielä vähän lisää.

Sisätilojen maksimilämpötila pitää säätää niin alas, että lemmikkieläimiksi kelpaavat enää vain pitkäkarvaiset ja lyhythäntäiset. Pitkähäntäisiä kissoja tai koiria ei saa ottaa, jotta ulko-ovia ei tarvitse pitää kauan auki.

Sähkösaunan ovet on naulattava kiinni ja turvauduttava tässäkin laihialaiseen reseptiin. Se ei vie energiaa eikä siten maksa mitään. Isketään vain vanha sähkölasku seinälle, niin jo alkaa soijaa pukata.

Puusaunaan saa mennä, jos ei lämmitä kiuasta puilla. Yhden tikun voi raapaista lauteille noustessa ja polttaa loppuun asti. Lämmin vesi on ankarasti kielletty.

Valot ovat aivan pannassa. Ei pimeässä ole ennenkään luettu.

Pyykin pesua pitää välttää kuin ruttoa, koska se vie vettä ja energiaa ja kaikkea ja maksaa. Pyykkilautaa saa käyttää kuivapesussa. Varmuuden vuoksi vaatekertoja päätetään vähentää erityisellä asetuksella, jotta pyykkiä ei synny.

Hyvinvointialueiden valtuustot kieltävät alushousujen käytön ensi töikseen. Vanhoja printtilehtiä ja munakennoja saa käyttää alushousujen sijasta.

Sen sijaan ravintolakulttuuriin ei tule Porissa muutosta, koska sitä ei ole. Perunat on keitetty ja kaljat juotu tähänkin asti aina kotioloissa ja autotalleissa. Nyt sekin kielletään, kuten myös hummerin keittäminen, mutta osterin saa syödä elävältä. Jälkimmäinen linjanveto koskee vain Suomi-Areenaa.

Vesivessaan ei ole enää asiaa eikä ulkohuussiin. Tarpeet saa tehdä tarvittaessa suoraan kynnösvakoon, jos peittää itse.

Tila-autot, sähköpyörät ja muut kulkupelit pannaan kortille. Kävellä saa niin paljon kuin jaksaa, jos ottaa niin pitkiä askeleita, etteivät tossu kulu.

Joulu kielletään, koska antamisen ilo ja lahjat ovat kansakunnan moraalille pahinta, mitä voi kuvitella. Tilalle kehitellään Porin mallin mukainen kateusjuhla, jossa toiseksi eniten säästäneet saavat olla kaikkein kateellisimpia.

Historiaan joutuvat myös vaalikampanjoiden alla pidetyt makkarailotulitukset ja muut tarjoilut. Hernekeittoa saa jakaa, jos se on raakaa ja kuivaa.

Vaalikojuilla ei voi tarjota ainakaan lämmintä kättä. Ensi kevään eduskuntavaalit voittaa parhaiten pihdannut puolue.

Kaikella tällä tähdätään siihen, että sähkön kulutus painetaan lähelle nollaa. Kovimmat pihtarit kutsutaan Linnan juhliin, jos kylmä ei ole kangistanut.

Kirjoittaja on vanha toimittaja, joka säästää energiaa kaatamalla hukkapuita käsisahalla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut