Päätökset Suomen metsistä kuuluvat Suomelle – nykyisessä muodossaan EU-komission esitystä ei pidä hyväksyä

”Suomi onnistuu EU-pöydissä parhaiten silloin, kun maamme näkemykset ovat mahdollisimman yhtenäiset ja teemme yhteistyötä yli hallitus-oppositio -rajan”, arvioi Eeva Kalli kolumnissaan.

7.11. 3:00

Viidennes Suomen vientituloista koostuu metsäteollisuuden tuotteista, ja metsäalan arvoketju työllistää noin 100 000 suomalaista. Myös Satakunnassa ala on merkittävä työllistäjä ja arvonlisän tuottaja.

Metsät tarjoavat myös vaikeammin euroissa mitattavaa aineetonta hyötyä.

Monimuotoisesta metsäluonnosta nauttiminen on suomalaisten hyvinvoinnille valtavan tärkeää. Myös itselleni metsäluonto on tärkeä paikka palautua, virkistyä ja harrastaa. Uskon, että moni suomalainen kokee samoin.

Hyvin hoidetut metsät toimivat myös hiilinieluina. Metsäpohjaiset bio- ja kiertotalouden tuotteet korvaavat fossiilisia raaka-aineita. Puutuoteteollisuuden tuotteet varastoivat hiiltä.

Metsiin liittyy siis monia arvoja ja tavoitteita, joita on kaikkia edistettävä, tasapainoisesti yhteen sovittaen.

Miten tämä onnistuu? Sen me suomalaiset tiedämme itse parhaiten. Meillä on vahvaa metsäosaamista ja panostamme yhä enemmän alan tutkimukseen ja kehittämistyöhön. Tunnemme metsämme ja niihin liittyvät tarpeet.

Metsäpolitiikka on siksi tärkeää pitää kansallisissa käsissä. Toimivaltaa ei pidä laajentaa Euroopan unionille, vaikka komissio sitä yrittää ottaa.

Tuorein esimerkki tästä on komission esitys niin sanotuksi ennallistamisasetukseksi.

Sen tavoite luontokadon torjumisesta on oikea, mutta keinot valitettavasti todellisuudesta irrallaan.

Ennallistamisvaatimus voisi esityksen mukaan koskea jopa miljoonia hehtaareja, joista vesistöjen, metsien, soiden ja turvepeltojen osuus olisi suurin. Brysselin byrokraattien linja olisi Suomelle tuhottoman kallis.

Esitys haastaisi myös suomalaisten maan- ja metsänomistajien omaisuuden suojaa ja puuttuisi ennenkuulumattomalla tavalla Suomen omaan päätäntävaltaan.

Eduskunnan suuri valiokunta päättää Suomen kannasta komission esitykseen. Johtamani keskustan eduskuntaryhmän linja on selvä: nykyisessä muodossaan esitystä ei pidä hyväksyä. Teemme lujasti töitä sen puolesta, että kanta on Suomen edun mukainen. Luotan siihen, että saamme näkemyksillemme tukea muilta puolueilta.

Suomi onnistuu EU-pöydissä parhaiten silloin, kun maamme näkemykset ovat mahdollisimman yhtenäiset ja teemme yhteistyötä yli hallitus-oppositio -rajan. Tämä tuo vaikuttamiseen jatkuvuutta yli vaalikausien, mikä on erityisen tärkeää tämänkaltaisissa asioissa, joissa neuvottelut ulottuvat yli hallituskausien.

Tärkeä roolinsa vaikuttamistyössä on myös Euroopan parlamentilla. Siksi myös suomalaiset europarlamentaarikot on kytkettävä tiiviisti Suomen vaikuttamistyöhön – ja nimenomaan edistämään Suomen kansallista etua, ei päinvastoin.

Kirjoittaja on satakuntalainen keskustan kansanedustaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut