Suomen translaki vaatii pikaista päivitystä: Transihmisillä pitäisi olla oikeus saada elää omana itsenään ja saada lapsia

”Unohtavatko jotkut tämän koskevan oikeita ihmisiä ja heidän ihmisoikeuksiaan?” ihmettelee Anni Mauriala kolumnissaan.

29.10. 3:00

Nyt kun translain kokonaisuudistus on edennyt hallituksen käsittelyyn ja kun eduskunnan lähetekeskustelussa transihmisiä muun muassa rinnastettiin sarjamurhaajaan, on mielestäni tärkeää muistuttaa kyseisen uudistuksen tärkeydestä. Olen jatkuvasti kuullut halpamaista puhetta “transideologiasta”, joka saa minut pohtimaan: Unohtavatko jotkut tämän koskevan oikeita ihmisiä ja heidän ihmisoikeuksiaan?

Nykyinen lain mukaan pitkä tutkimusjakso, täysi-ikäisyys ja todistus lisääntymiskyvyttömyydestä ovat pakollisia ehtoja, jotta transsukupuolinen henkilö voi transitioitua juridisesti. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että Suomessa moni joutuu luopumaan haaveesta saada biologisia lapsia vain saadakseen omat tiedot, kuten passit ja henkilötunnukset, vastaamaan sukupuolikokemustaan.

Vaatimus steriiliydestä on saanut Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen toteamaan Suomen rikkovan transihmisten ihmisoikeuksia, eikä suotta. Transihmisillä pitäisi olla oikeus saada elää omana itsenään ja saada lapsia, tilanteen ei pitäisi olla joko tai. Lisäksi vanha laki jättää varjoon muunsukupuoliset ja lapset, joilla on myös oikeus elää juridisesti omassa sukupuolessaan.

Transihmisten oikeuksista keskusteltaessa törmään usein kaltevan pinnan argumentteihin – joita on ilmennyt myös eduskunnassa translakia käsitellessä –, joissa lakiuudistuksen väitetään johtavan väistämättä huonoihin seurauksiin.

Monesti olen kuullut, että jos uudistus hyväksytään, “miehet tulevat vaihtamaan sukupuolensa naiseksi päästäkseen ahdistelemaan heitä heidän pukuhuoneisiin.” Kuitenkin tällaista ilmiötä ei ole syntynyt maissa, joissa sukupuolen hallinnollinen vahvistaminen perustuu itsemääräämisoikeuteen. Toisaalta miehet voivat ahdistella naisia ilman yhtäkään hakemusta, sitä tapahtuu päivittäin.

Monella taas herää huoli lapsista: voiko lapsi tietää olevansa trans? Kyllä voi. Siitä löytyy todisteeksi tutkimustuloksia.

Sukupuolen moninaisuus on laaja aihe, mutta tietoa löytyy paljon. Tiedon helpon saatavuuden vuoksi tuntuu käsittämältä, kuinka vielä vuonna 2022 jopa päättäjien suusta saattaa kuulla transsukupuolisuuden olevan “häiriö”. Sitä se ei ole, tämän allekirjoittaa myös Maailman lääkäriliitto, joilla on tavallista tallaajaa enemmän tietoa aiheesta.

Uudesta translaista maalataan paljon kauhukuvia unohtaen uudistuksen positiiviset vaikutukset. Joskus mietin, ovatko translain kovaääniset vastustajat, kuten kansanedustaja Päivi Räsänen, käyneet keskusteluja useampien transihmisten saati translasten tai heidän vanhempiensa kanssa? Ovatko he kysyneet, kuinka muutos voisi parantaa näiden henkilöiden elämänlaatua?

Itse olen keskustellut useamman transnuoren kanssa, ja se on vahvistanut minulle lakiuudistuksen tärkeyden. Suosittelen jokaista, joka pohtii lakiuudistusta, käymään avointa keskustelua transihmisten yhteisön kanssa. Se saattaa olla silmiä avaavaa.

Kirjoittaja on Huittisissa asuva tämän kevään ylioppilas.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut