Yhdysvaltain kongressivaalien kuumottava vaalipeli – kumpi puolue voittaa vaalit?

26.10. 3:00

”Kun muutoksen tuulet puhaltavat, toiset rakentavat tuulensuojia ja toiset tuulimyllyjä”.

Vanha kiinalainen sananlasku sopii mitä erilaisimpiin tilanteisiin. Yleensä sitä viljelevät ne, jotka haluaisivat vauhdittaa muutosta. Kuten Mao Zedong, joka ei antanut armoa tuulensuojien rakentajille.

Aloitin kolumnien kirjoittamisen Satakunnan Kansaan USA:n vuoden 2008 presidentinvaaleista. Muutos oli silloin Barack Obaman vaalilause.

Obaman voitto herätti toiveita vastakkainasettelun lientymisestä. Sen jälkeen politiikan polarisaatio on vain kiihtynyt.

Yhdysvaltain kongressivaaleihin on enää pari viikkoa. Välivaalien asetelmat ovat harvinaisen kuumottavia. Muutosta vaaditaan sekä oikealla että vasemmalla, ja entistä jyrkemmin äänenpainoin.

Useissa vaalianalyyseissä on ennakoitu republikaanien voittoa. Keväällä näytti, että he saisivat enemmistön sekä edustajainhuoneessa että senaatissa. Nyt voitto ei näytä lainkaan niin varmalta.

Monissa osavaltioissa äänestäjien enemmistö vastustaa republikaanien ajamia tiukkoja aborttikieltoja. Se voi näkyä vaaliuurnilla.

Republikaaneilla on silti etulyöntiasema. Kaksipuoluejärjestelmä tuottaa poliittisen heilurin, jossa äänestäjät kyllästyvät nopeasti valtaapitävään presidenttiin ja puolueeseen.

Presidentinvaaleissa voittanut puolue on siksi yleensä häviävänä osapuolena välivaaleissa. Historialliset tilastot eivät siis lupaa hyvää Joe Bidenin demokraateille. USA:n taloustilanne ja presidentin heikot kannatusluvut pahentavat asiaa.

USA:n poliittisen järjestelmän presidenttivaltaisuus paljastuu juuri tässä. Kyseessä ovat kongressivaalit, mutta analyyseissä tuijotetaan Bidenin suosiolukemia.

Demokraattien kesällä läpiviemä vero- ja ilmastopaketti oli poliittinen voitto, mutta se ei paljoa paina vaakakupissa. Äänestäjien muisti on lyhyt.

Demokraattien epätoivosta kertoo jotain se, että he ovat rahoittaneet republikaanien trumpilaisia ehdokkaita. Uskomatonta mutta totta.

Republikaanien esivaaleissa laitaoikeiston ehdokkaat ovat haastaneet ja voittaneetkin puolueen maltillisempia poliitikkoja

Laitaoikeiston meuhkaajilla on kuitenkin huonommat mahdollisuudet varsinaisessa vaalissa demokraattien ehdokasta vastaan. Tai näin osa demokraateista näyttää kuvittelevan.

Tämä kyyninen vaalipeli voi osoittautua karhunpalvelukseksi amerikkalaiselle demokratialle.

Kongressissa on joukko republikaaneja, jotka kilpailevat siitä, kuka on Donald Trumpin uskollisin soturi. Vaalivilppiväitteet ja salaliittoteoriat rehottavat ennennäkemättömällä tavalla.

Kohta näitä sotureita on kongressissa enemmän. Ja taas heidän kannatuspohjaansa aliarvioidaan.

Tämä on tällä erää viimeinen kolumnini Satakunnan Kansassa. Kiitän lukijoita vuosien varrella saamastani palautteesta.

Kumpi puolue voittaa vaalit? En tiedä. Historioitsijan ei kannata leikkiä oraakkelia.

Mutta siitä olen varma, että seuraavissakin vaaleissa halutaan taas muutosta. Tuulen suunta vaihtuu, mutta muutoksen kaipuu on pysyvää.

Kirjoittaja on projektipäällikkö ja filosofian tohtori Tampereen yliopistossa Porin yliopistokeskuksessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut