Jeesus nosti esiin lapsen – mitä me tahdomme nostaa?

2.10. 7:00

Lempeästi virnistäen lapsi sanoo mummulleen: ”Miksi sää joka kerta sanot, että mää olen rakas? Kyllä mää sen tiedän.”

Mummun sydämessä läikähtää ilo. Ja mummu kertoo, että hän haluaakin, että lapsi muistaa sen aina, isonakin, aikuisenakin, vanhana mummunakin.

Ihmissuhteiden merkitys on keskeinen kasvussamme, kehityksessämme ja hyvän elämän tekijänä. Varhaisilla vuorovaikutussuhteilla on suuri merkitys sille, minkälaisia varhaisia uskomuksia sisäistämme itsestämme, muista ihmisistä sekä ihmissuhteista. Miten tärkeitä ovatkaan vanhemmat, isovanhemmat, bonusvanhemmat, sisarukset ja muut arjen lähipiiriin kuuluvat sekä heidän näyttämänsä malli olla ja elää. Vaikka lapsuudessa syntyneet käsitykset ovat melko sitkeästi pysyviä, niitä voi muuttaa läpi elämän.

Tänään Mikkelinpäivänä puhutaan enkeleistä ja lapsista. Matteus kertoo evankeliumissaan: ”Opetuslapset tulivat Jeesuksen luo ja kysyivät: kuka on suurin taivasten valtakunnassa? Silloin Jeesus kutsui luokseen lapsen, asetti hänet heidän keskelleen.”

Jeesuksen ajan tapakulttuuri ei edellyttänyt lapsen ymmärtämistä, mutta Jeesuksen esimerkin mukaan uskomme on arkista. Uskomme toteutuu arjen keittiöissä, päiväkodeissa, kouluissa, erilaisissa kodeissa. Lapsista puhuminen on hengellistä.

Koska lapsuus on herkkä kehitysvaihe, hyvien elinolosuhteiden rakentamiseen on syytä kiinnittää erityishuomiota. Parhaimmillaan lapsivaikutusten arviointi otetaan todesta erilaisissa päätöksentekoprosesseissa jo ennalta. Silloinkin kun mietitään ympäristö-, sukupuoli-, yritys- ja talousvaikutuksia.

Jeesuksen opetuslapset pohtivat, kuka on suurin ja tärkein. Niin teemme mekin usein. Jeesus nosti esiin lapsen. Mitä me tahdomme nostaa?

Tuija Kruus

Keski-Porin seurakunnan kappalainen

ja työnohjaaja

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut