Lukio Porissa vai Turussa? Moni yhdeksäsluokkalainen on pian ison valinnan äärellä

”Jos kävisin lukion Turussa, pääsisin tutustumaan uusiin ihmisiin. Isommassa lukioissa on myös suurempi kurssivalikoima”, kirjoittaa porilainen Iida Ilander kolumnissaan.

16.9. 10:09

Olen yhdeksännellä luokalla Porin ruotsalaisessa koulussa. Nyt alkaa olla aika tehdä päätöksiä siitä, mitä teen peruskoulun jälkeen.

Suunnitelmissani on aina ollut mennä lukioon nykyisessä kouluyhteisössä. Viime aikoina olen kuitenkin enemmän ja enemmän miettinyt myös muita vaihtoehtoja.

Olen koko ikäni ollut ruotsinkielisessä koulussa, joten haluaisin opiskella myös lukiossa ruotsiksi. Porin suurlukio ei siis ole tällä hetkellä vaihtoehto, vaikka ystäviä siellä olisi.

Seuraava vaihtoehto olisi Turun Katedralskolan.

Jos kävisin lukion Turussa, pääsisin tutustumaan uusiin ihmisiin. Isommassa lukioissa on myös suurempi kurssivalikoima. Turku on sen verran lähellä Poria, että kotiin pääsisi käymään viikonloppuisin.

Uudessa kaupungissa saisi myös uusia kokemuksia, ja Turkuhan on aivan ihana kaupunki!

Mutta missä asuisin? Hankinko pienen yksiön vai olisiko kimppakämppä mahdollinen? Mitä kaikki maksaa? Mitä tukia on mahdollista saada?

Jos jäisin Poriin, täällä olisi luokka, jonka kanssa olen ollut yhdessä ensimmäisestä luokasta asti. Opettajat ovat tuttuja. Apua ja tukea saa nopeasti, kun ryhmät ovat pienet.

Asunto olisi jo valmiina. Porista löytyy myös kaikki harrastukset, perhe ja ystävät.

Idean koulun vaihtamiseen tarjoili alkujaan äitini. Hän ajatteli, että olisi hyvä tutustua uusiin ihmisiin. Hänen tarkoituksensa tosin oli, että hakisin Porin lukioon. Järkytys olikin melkoinen, kun pohdiskelin ruokapöydässä ääneen asumisvaihtoehtoja Turussa.

Ensimmäisen järkytyksen jälkeen rauhoittelin äitiä ja selitin, että tämä oli tässä vaiheessa vielä vain idea, jota olin pohtinut.

Olemme sen jälkeen yhdessä jutelleet aiheesta, ja nyt äitikin harkitsee muualle lukioon menemistä mahdollisena vaihtoehtona. Hänelle olisi kuitenkin tärkeää, että kaupungista löytyisi ainakin yksi luotettava aikuinen sekä jokin harrastus minulle.

Nyt alkaa päätöksen teossa kohta tulla kiire. Kevään yhteishaku alkaa jo helmikuussa, ja silloin voin hakea kumpaankin lukioon.

Porin ruotsinkielisessä lukiossa keskiarvon alaraja on 7,0 Turussa taas 7,9.

Siinä tapauksessa että minut hyväksytään kumpaankin, pitäisi lopullinen päätös tehdä kesäkuussa. Sitä ennen pitäisi vielä miettiä läpi asuminen ja selvittää, olisiko rahallista tukea mahdollista saada.

Tällä hetkellä valinta tuntuu vaikealta, mutta uskon, että asiat vielä selviävät ja pelot hälvenevät.

Kirjoittaja on tet-oppilas.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut