Nyt olisi tutkijoille töitä: Miten Porin kultamuna tuhottiin?

”Seuraavaksi jännitetään, mistä kaikesta pitää terveydenhoidossa tinkiä, jotta hyvinvointialueiden johtajat voivat pitää kovat palkkansa. Ja sitä, onnistuvatko demareiden junttamestarit taas saamaan oman ehdokkaansa tällä kerralla Porin kaupunginjohtajaksi”, kirjoittaa Juha Ståhle kolumnissaan.

13.9. 3:00

Niinkö siinä lopulta kävi, että ensin lähti paperinen käsiohjelma ja sen jälkeen koko Suomi-Areena?

Vielä ensi vuonna areena pidetään juhannuksen jälkeisellä viikolla. Ajankohdan muutosta pois jazzviikosta on perusteltu sillä sun tällä syyllä ja jopa niin huvittavasti, että heinäkuussa politiikkaherrat haluavat lomailla, eivätkä puhua Porissa. Heinäkuu on kuulemma entistä tärkeämpi lomakuukausi.

Millainen sellainen kuukausi oikein voi olla, jos kerran tähän asti koko Suomi on pysähtynyt heinäkuuksi? Eloa kuolleen sydänkäyrää muistuttavaan tyhjäkäyntiin on tuonut Suomi-Areenan kaltainen tapahtuma, joka nimenomaan perustettiin kuutisentoista vuotta sitten piristämään ihmisten mieliä ja tuomaan jopa uutista tyhjiöön.

Toisin sanoen: Se, mikä oli areenan perustamisen syy, on nyt sen este. Hoh-hoijaa.

Vähemmälle huomiolle on jätetty esimerkiksi se, että sliipatut teflonturinat eivät käy enää keskustelusta, jossa pitäisi olla rosoa ja yllätyskäänteitä. Sitäkään eivät järjestäjät ole ehkä pohtineet, mitä siitä seuraa, jos lyhyiksi typistettyjä keskusteluja tupataan ilmeisesti silkasta rahan ahneudesta limittäin, lomittain ja päällekkäin. Tahti on ollut niin tuima, että jos ennen saattoi poimia rusinoita monesta keskustelusta, nyt saattoi räknätä, miten monta oli menettänyt.

Eräs suuren työmarkkinajärjestön suuri johtaja kertoi kääntäneensä selän Porille, koska areena ei anna hänen järjestölleen enää mitään, mikä on kylläkin aivan uskomaton syy juuri näinä kaameina murrosaikoina. Nyt, jos koskaan, Suomi-Areenan kaltaiselle tapahtumalle pitäisi olla se kuuluisa momentum.

Poliitikoille areenan antama markkinarako on olemassa aina ja myös ensi vuonna, jolloin voi pamauttaa todellisen lähtölaukauksen presidentin- ja eurovaaleille. Molemmat pidetään vuoden 2024 alkupuoliskolla. Luulisi kiinnostavan jopa puolueita, vaikka areena olisi pidetty jazzviikolla.

Mutta mitä vielä. Joku jussilähde oli kuulemma julistanut Suomi-Areenan kuolleeksi jo tämän vuoden alkukesällä kokoomuksen Kalajoen kokouksessa. Siitä vissiin johtui heti se, että Porista saattoi saada areena- ja jazzviikon torstaina hotellihuoneen ja noin satasen halvemmalla kuin vuonna 2019. Se siitä valtavasta majoituspulasta.

Suomi-Areenan vetovoimaa kalusi rotan lailla sekin, että myös muut tahot oppivat järjestämään keskustelutilaisuuksia Leväsjoelta Lieksaan.

Resepti ei ole lopulta vaikea: Hankitaan joukkoon vähintään yksi julkkis joko juontajaksi tai paneeliin, niin jo alkaa pelittää. Keskustelijoista tuli areenan viitoittamalla tiellä esiintyjiä musafestareiden tapaan.

Porin yliopistokeskus tai joku muu taho voisi tutkia, miten Porin kultamuna oikein tuhottiin, kuka sössi eniten ja miksi areenan ja jazzin yhteistyöstä ei tullut yhtään mitään, vaikka tsäänssejä tarjottiin kultalautasella.

Mutta näillä mennään. Seuraavaksi jännitetään, mistä kaikesta pitää terveydenhoidossa tinkiä, jotta hyvinvointialueiden johtajat voivat pitää kovat palkkansa. Ja sitä, onnistuvatko demareiden junttamestarit taas saamaan oman ehdokkaansa tällä kerralla Porin kaupunginjohtajaksi. Palkkaa tarttis ainakin laskea, jos kerran vastuutkin puolittuvat.

Kirjoittaja on eläköitynyt toimittaja, jonka mielestä Porin uudeksi kaupunginjohtajaksi olisi pitänyt kutsua raskaan sarjan seniori.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut