Empaattinen herkistelijä ja viikon Salkkari-kielto – kyky liikuttua yllättää joka kerta

Miten empatiakyky kohdataan työelämässä ja onko sille paikkaa tällaisessa ympäristössä.

11.9. 5:00

Mielsin ennen herkkyyden haavoittuvuudeksi ja häpesin sitä. Ajattelin, että olen itkupilli, joka ei kestä kritiikkiä. Tämä tuli aikanaan esille esimerkiksi nuoruudessa harrastaessani pesäpalloa. Vaikka olisin ollut täysin samaa mieltä kritiikkiä antaneen valmentajan kanssa epäonnistumisestani harjoituksissa, niin silti kyyneleet valuivat pitkin poskia.

Mietin aina, miten voisin olla vähän kovempi?

Olen erityisherkkä ja tunnen ihmisten tunteet todella voimakkaina. Lapsena seurasin tiiviisti Salattuja Elämiä ja muistan, kuinka Camilla jätti Kenin alttarille. Sitä itkun määrää seurasi äidin antama viikon Salkkari-kielto. Eläydyin liikaa sarjan hahmojen elämään. Näin jälkeenpäin ajateltuna tilanne naurattaa.

Minulla on mielestäni hyvä tilannetaju ja herkkyys tunnistaa, millainen ilmapiiri huoneessa on.

Samaan aikaan toisen pienikin mikroilme katseessa saa minut epäilemään tekojani: sanoinko jotain väärin?

Ystäväni yllättyvät joka kerta kyvystäni liikuttua ja vaikuttua mitä tavallisimmista asioista. Vanhus syömässä yksin ravintolassa, pienet lapset leikkimässä hiekkalaatikon reunalla tai söpöstä koirasta lenkkipolulla. Välitön reaktio on vetiset silmät. Kuulostaako tutulta?

Söpöt koiranpennut herkistävät kirjoittajan takuuvarmasti.

Yhdysvaltalainen psykologian tohtorin ja psykoterapeutti Elaine Aron on tutkinut erityisherkkyyttä 1990-luvulta asti. Erityisherkkyys ilmenee tunne- ja aistiherkkyytenä. Aronin mukaan 15–20 prosenttia ihmisistä on erityisherkkiä. En ole yksin herkkyyteni kanssa.

Kuulen usein ihailua empatiakyvystäni, jonka koen joskus jopa uuvuttavaksi.

Pohdin yhtenä iltana, miten empatiakyky kohdataan työelämässä ja onko sille paikkaa tällaisessa ympäristössä. Empatia voidaan ajatella inhimillisenä hössötyksenä, jolla ei ole tekemistä tuottavuuden kanssa.

Itse näen sen työntekijän vahvuutena. Kykenen hahmottamaan asioita useista näkökulmista. Minun on helpompi esimerkiksi löytää yhteisymmärrys kollegoiden kanssa ongelmia ratkoessa.

On sääli, ettei suomalainen yhteiskunta näe vieläkään herkkyyttä ja reippautta käsi kädessä. Siksi moni yrittää kätkeä herkkyyttään suorittamalla ja hakemalla arvostusta miellyttämällä muita. Ehkä tässä on kyse selviytymisestä hektisen arjen keskellä, jossa tunteille ei ole tilaa vaan arvostetaan kylmäpäisyyttä ja tehokkuutta.

Vaikka puhutaan erityisherkkyydestä, se ei tarkoita, että minua tarvitsisi kohdella erityisesti. Minulle riittää, että muut hyväksyvät minut sellaisena kuin olen.

Kirjoittaja on toimittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut