Mitä teen, kun sähkön hinta kymmenkertaistuu?

Myötätunnolla mietin suoran sähkölämmityksen varassa olevia.

10.9. 5:00

Oli ehkä virhe ryhtyä seuraamaan pörssisähkön hintaa. Niin siinä kuitenkin kävi, kun hintatiedot ovat helposti saatavilla netissä.

Mitään pakottavaa syytä hintauteliaisuudelleni ei nyt ole olemassa. Plakkarissani on nimittäin paikallisen sähköyhtiön ystävällisesti tarjoama määräaikainen sähkösopimus, jossa riittää virtaa aina tulevan tammikuun loppuun asti. Siinä sopimuksessa sähkö on niin halpaa, että sääliksi käy sähköyhtiötä.

Hintaseurannasta kävi ilmi, kuinka todella kallista sähkö pahimmillaan arkena päiväsaikaan on, liki euron kilowattitunnilta. Yön pimeinä tunteina sama tavara ei maksa juuri mitään. Hinta voi olla alle sentin kilowattitunnilta.

Ymmärsin, että tulevan talven energiataistelu vaatii minultakin poikkeuksellisia toimia. Enhän halua olla osa ongelmaa, vaan osa ratkaisua. Vai miten ne viisaat sanovat?

Niin siinä sitten kävi, että päädyin pesemään pyykkiä ja tiskaamaan astioita pörssisähkön hinnan ohjaamana. Jos koneeni kävisivät halvan sähkön aikaan, sähköyhtiölle aiheuttamani vahinko pienenisi edes hiukan, ajattelin.

Latasin koneet käynnistystä vaille kuntoon, menin tavallista aikaisemmin nukkumaan ja panin vekkarin herättämään kello yksi yöllä. Herättyäni panin koneet käyntiin, murehdin silmänräpäyksen verran mahdollista yöllistä vesivahinkoa tai pesukoneen aiheuttamaa tulipaloa. Sitten vaivuin taas uneen.

Kun kerroin vastuullisesta sähkönkäytöstäni työkavereilleni, he suhtautuivat toimiini pienellä hilpeydellä. Sitä en sentään kehdannut heille kertoa, että heräsin myös aamuneljältä suihkuun, että vesi ehtisi lämmetä vielä aamuyön halvalla sähköllä.

Vaikka minulla on iso talo, en ole suuressa pulassa halvan sähkösopimuksen päätyttyäkään. Talossani on maalämmön lisäksi leivinuuni, puuhella sekä neljä kaakeliuunia. Lisäksi pattereissa kiertää jäätymätön neste täydellisen lämpökatkon varalta.

Veikkaan, että minusta tulee syksyn myötä aamuihminen. Heräilen neljän aikaan lämmittämään uuneja, jotta ne luovuttaisivat lämpöä kalliin sähkön aikaan päivällä ja illalla. Taitaa koko vuorokausirytmi muuttua tuntia tai paria nykyistä aikaisemmaksi.

Tällä hetkellä näkymäni on, että helmikuussa maksan sähköstä ehkä kymmenkertaisesti sen, mitä tällä hetkellä. Se panee miettimään säästökeinoja. Vilteille ja villasukille tulee käyttöä. Myötätunnolla mietin suoran sähkölämmityksen varassa olevia.

Kirjoittaja on Sydän-Satakunta-lehden päätoimittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut