Viisi hakijaa nousee esiin Porin kaupunginjohtajahaussa

Kaupunginjohtajan viran lisäksi avoinna on myös muita pomopestejä ja uhkana on, että kokonaisuudesta syntyy poliittinen kaupankäynti.

31.8. 18:10

Porin kaupunginjohtajaa haettiin poikkeuksellisen näyttävällä kampanjalla, mutta kokonaisuudessaan hakijajoukko on pieni pettymys.

Tosin vain yksi hyvä tarvitaan.

Krista Kiurun nimi vuosi tai vuodettiin julkisuuteen päivää ennen hakuajan päättymistä. Kiurun mukaantulo on todennäköisesti pelästyttänyt joitakin hakijoita.

Spekulaatio asialla on turhaa, sillä jos kaupunginjohtajaksi haluaa, on oltava valmis myös sen vaatimaan julkiseen hakuun.

Kiurun halu kaupunginjohtajaksi tuli lopulta yllätyksenä monille demaripäättäjillekin, vaikka nimi on ollut erilaisissa spekulaatioissa esillä.

Jos Kiuru valitaan kaupunginjohtajaksi, demarit saavat unohtaa kolmannen kansanedustajapaikan maakunnasta. Kiurun veroista ääniharavaa ei tähän hätään löydy.

Kiuru on hakijajoukon kovasta ytimestä ainoa selkeästi poliitikko.

Mikään läpihuutojuttu ei Kiurun valinta todellakaan ole, sillä hänellä on myös kriitikkonsa ja poliitikko-korttia käytetään varmasti häntä vastaan.

Jopa demarien omassa leirissä hänen ehdokkuutensa otettiin vastaan ristiriitaisesti.

Muita varteenotettavia ehdokkaita ovat muun muassa Lauri Kilkku, Lauri Inna, Katja Palonen ja Mikko Löfbacka.

Lauri Kilkku (kok.) on Porin vs. kaupunginjohtaja, eikä häntä voida ohittaa prosessissa.

Lauri Innalla on monipuolinen tausta, ja hän on ollut esimerkiksi Salon kaupunginjohtajana. Nyt hän toimii Keskon Lounais-Suomen aluejohtajana.

Katja Palonen tuntee valtionhallinnon läpikotaisin. Hän työskentelee työ- ja elinkeinoministeriön virkamiehenä.

Ulvilan kaupunginjohtaja Mikko Löfbacka on tehnyt hyvää jälkeä.

Kilkkua, Innaa, Palosta ja Löfbackaa yhdistää se, että he ovat ammattijohtajia.

Porin kaupunginjohtajahaku on osa isompaa johtajarulettia, joka on maakunnassa menossa hieman vahingossa.

Hyvinvointialueen johtajaksi valittiin jo Kirsi Varhila. Nyt haetaan myös maakuntajohtajaa, kun Asko Aro-Heinilä jää eläkkeelle. Samoin Winnovalle ja YH-asunnoille haetaan uutta toimitusjohtajaa.

Näillä kaikilla paikoilla on enemmän tai vähemmän poliittista ulottuvuutta. Tämä nostaa myös huolen siitä, että paikkoja jotenkin neuvoteltaisiin poliittisten ryhmien kesken.

Toivottavasti valinnat edustavat sellaista poliittista kulttuuria, jossa pätevyys on ensisijaista – oli kyse sitten poliitikosta tai ammattijohtajasta.

Mikään läpihuutojuttu ei Kiurun valinta todellakaan ole, sillä hänellä on myös kriitikkonsa ja poliitikko-korttia käytetään varmasti häntä vastaan.

Kolumnia päivitetty kello 21.02: Korjattu Kilkun titteliksi Porin vs. kaupunginjohtaja aiemman vt. kaupunginjohtajan tilalle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut