Ei tartte auttaa

Sami Saravuoma

28.8. 10:00

Jokin vuosi sitten kaivoin pinnasängyn osat varastosta, koska lisävuoteelle alkoi olla taas käyttöä. Olin mielestäni kaukoviisaasti sitonut runkoon pakastuspussin, johon oli laitettu sänkyyn tarvittavat pultit ja kokoamisohje.

Ohjeen ensimmäisellä aukeamalla oli kuva, jossa kaksi hymyilevää hahmoa rakentavat sänkyä yhdessä. Laitoin ohjeen sivuun – kuka nyt ei sänkyä yksin rakentaisi? Edessä olisi jälleen kärsivällisyyttä koetteleva koitos kilahtelevien tappimuttereiden ja mahdollisten purkujen ja uudelleenkasausten keskellä. Kehikon pystytys yksin on kuin korttitalon rakentamista.

Viimein katson, kun sänky seisoo huterana neljällä jalalla ja yritän olla hengittämättä sitä päin etsiessäni pulttipussia. Sen löytäessäni sänky romahtaa kuin kahden pienen porsaan talot, ja hetken päästä kuulen itkua, joka yllätyksekseni ei tule omasta suustani.

Katselen ja kuuntelen huoneen toisessa päässä parisängyllä makaavaa pientä vauvaa, joka oli herännyt kolaukseen. Vauvaa, jonka koko elämä perustuu ulkopuoliselle avulle – jonka kyyneleet eivät ole iloa tai surua, vaan suurempien käsivarsien tarvetta – tuota jokaiseen ohjelmoitua ominaisuutta, joka elämän aallokossa haipuu jonnekin taka-alalle. Otan lapsen syliini ja mietin, toivonko itselleni samaa.

Jeesus kertoo kahdesta rukoilemaan menneestä miehestä. Ensimmäinen kertoi hyviä tekoja luetellen, ettei ole kuin kaikki muut.

Toinen seisoi taaempana ja osasi vain nöyränä pyytää Jumalalta armoa. Juuri jälkimmäinen lähti kotiinsa Jumalan silmissä hyvänä.

Jeesus päättää kertomuksen sanoen: ”Jokainen, joka itsensä korottaa, alennetaan, mutta joka itsensä alentaa, se korotetaan.”

Ihminen voi saavuttaa monia asioita. Ensin on kuitenkin nähtävä pienuutensa.

Kirjoittaja on Keski-Porin seurakunnan pastori.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut