Kaikki eivät voi päättää ajastaan samalla tavalla, vaikka niin usein väitetään

Laiskottelu parantaa jaksamista, joten ajankäytön tehostamisen sijaan kannattaisi panostaa enemmän joutenoloon.

27.8. 5:00

Motivaatiolauseiden ja tsemppipuheen kulta-aika syksy on taas nurkan takana.

Arki on monella pyörähtänyt käyntiin kesälomakauden jälkeen. Nyt pitäisi jälleen hoitaa opiskelu, työ tai molemmat, harrastaa liikuntaa edes joskus ja jaksaa kokata terveellistä ruokaa. Lisäksi pitäisi muistaa kaikki palaverit ja poikkeukset, siivota säännöllisesti, seurata maailmanmenoa ja perheellisten pysyä omien menojensa lisäksi kartalla lastenkin aikatauluista. Harrastusryhmän varojenkeruuseen kaivataan vastuuhenkilöä, töissä hyvinvointijaoksen vetäjää, ja ystäviäkin olisi kiva joskus tavata.

Moni kokee kiirettä ja nipistää lisää aikaa yöunista. Arki-illat ovat lyhyitä, ja niihin yritetään mahduttaa paljon – usein liikaa. Pienistäkin luppohetkistä koetaan huonoa omaatuntoa.

Silti kiire on aina jonkun mukaan itse aiheutettua.

Motivaatiolauseet toitottavat Instagramissa, elämäntaito-oppaissa ja kuntosalien seinillä ylittämään itsensä. Kaikilla meistä on niiden mukaan samat 24 tuntia vuorokaudessa.

Se on totta. Kaikilla ei vain ole samanlaisia mahdollisuuksia päättää, mihin vuorokautensa tunnit käyttää.

Työmatka saattaa haukata jokaisesta arkipäivästä yli tunnin, sairaan perheenjäsenen hoitaminen viedä ajan arkiliikunnalta tai opiskelun ja työn yhteensovittaminen täyttää kalenterin kerralla viikoiksi eteenpäin. Kaikilla ei ole myöskään tukiverkkoja tai kumppania, jonka kanssa arjen velvollisuuksia voisi jakaa. Sairaudet, stressi tai unettomuuskin voivat verottaa jaksamista ja sitä kautta vaikuttaa siihen, mitä vuorokaudessa voi realistisesti kuvitella tekevänsä.

Jos aika ei riitä kaikkeen, vika ei automaattisesti ole itsessä, vaikka neuvojat toisin väittäisivät. Vinkit priorisoimisesta sivuuttavat usein sen, että kaikilla ei ole mahdollisuutta valita.

Vaikka arki tuntuisi liian täydeltä, kaikki eivät pysty tekemään etätöitä tai osa-aikaista työsopimusta, tilaamaan ruokaostoksia kotiin tai heräämään viideltä aamulla treenaamaan.

Vaikka olisi kiire, joskus kannattaa tehdä näennäisesti turhiakin asioita. Ilman niitä virta velvollisuuksien suorittamiseen todennäköisesti lopahtaa pian. Päivissä pitää olla aikaa kauniin taivaanrannan ihasteluun, ohikulkijan hymyn huomaamiseen ja ruuasta nauttimiseen.

Ajoittainen laiskottelu sitä paitsi lisää hyvää mieltä ja auttaa jaksamaan. Ajankäytön tehostamisen sijaan kannattaisi siksi kiinnittää enemmän huomiota palautumiseen.

Maailma ei kaadu siihen, jos kaikkina työpäivinä ei ole paras mahdollinen versio itsestään. Ei siihen, että pinnoilla on vähän pölyä tai lenkki jää väliin. Aina ei tarvitse jaksaa.

Parhaansa yrittäminen riittää.

Kirjoittaja on toimittaja, jonka vuorokaudesta tunnit loppuvat usein kesken.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut