Mätäkuun jauhokohu teki musiikista taas vaarallista

25.8. 3:00

Sanotaan, että rock on muuttunut iskelmäksi, eikä musiikissa ole enää vaaran tuntua. Vähänpä tiedettiin.

Väärin lauletuista sanoista seurasi pääministeri Sanna Marinista vuodetun videon myötä kansainvälinen uutinen. Mitä olisikaan tapahtunut, jos joku olisi laulanut mukana kappaletta, jossa oikeasti puhutaan huumausaineista?

Oletko koskaan laulanut Ismo Alangon Taiteilijaelämää-kappaleen sanojen mukana tai hyräillyt J.J. Calen Cocainea?

Logiikka, jolla todennäköisesti väärin kuullusta ja tulkitusta videopätkän sanasta päädytään julkiseen huumetestiin, on käsittämätön ja absurdi.

Olen itse raitis, nelikymppinen rouvashenkilö. Minulla on ikävä tapa kuulokkeilla kuunnellessani lauleskella musiikin mukana. Puolisoni on useammin kuin kerran ollut tukehtua nauruun, kun olen tiskatessani kajauttanut englanniksi, miten kova gangsteri olen, kuinka ammuskelen konepistooleilla ja edustan yhdysvaltalaisia katujengejä.

Olen samassa yhteydessä saattanut kerran lauantai-iltana huudahtaa: ”Korkkaa nyt se leka”. Naapurit eivät ehkä olisi arvanneet minun kuuntelevan SMC Lähiörottia.

Jos joku kuuli sen, saattoi tapahtua ”jauhojengimäinen” erehdys.

Jos musiikkimaku kertoisi jotakin ihmisen päihteidenkäytöstä, suuret ikäluokat eivät voisi kuunnella nuoruutensa rockmusiikkia ollenkaan. Puolet kappaleista kertoo suoraan tai verhotusti huumausaineiden käytöstä, ja loput on tehty niiden vaikutuksen alaisena.

Ei kohu silti laululyriikasta alkanut, vaan siitä, että pääministeri on nainen, joka tanssi vapautuneesti. Sehän on suorastaan arkkityyppinen uhan symboli patriarkaatille, antiikin mytologiasta lähtien.

Mitä tulee kappaleiden sanoituksiin, Lou Reedin Perfect Dayn voi ottaa rakkauslauluna ja unohtaa heroiinin. The Beatlesin Lucykin saattaa olla taivaalla tanssiva timanttinainen, ja kirjaimet LSD sattumaa. Mutta jos mennään biiseihin, joissa avoimesti puhutaan päihteistä, on suomalaisilla ennekin ollut ongelmaa tulkinnoissa.

Hassisen Koneen Rappiolla on ollut suosittu ryyppylaulu, samoin Hectorin Juodaan viinaa, vaikka molemmissa kritisoidaan ilmiötä.

Vuodetun videon taustalla soineen kappaleen ansioksi voi lukea, että se ainakin edustaa rehellisesti sitä, mitä se on: juomalaulu. Toistan, juomalaulu.

Ei kokaiinilaulu, ei mystinen jauholaulu.

Media on uutisoinut, miten onnistunutta Marin-uutisointi oli.

Se, että lähtee mukaan anonyymien tahojen masinoimaan massahysteriaan ja noitajahtiin ei ole omasta näkökulmastani onnistuminen.

Taustalla on vakavampi ilmiö, uutisoinnin muuttuminen perinpohjaisesta nopeuskilpailuksi. Silloin sattuu ylilyöntejä, ja se olisi asiallista myöntää.

Pääministerikin on pahoitellut vieraidensa käyttäytymistä. Seuransa jokainen korkeassa asemassa työskentelevä voisi toki valita tarkemmin. Ystävät eivät jaa yksityisiä videoita julkisuuteen.

Kirjoittaja on porilainen kirjailija.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut