Onko ”Suomen sikaisin kunta” Huittisten myyntivaltti enää kauaa?

1.8. 7:12

Olen kotoisin Suomen sikaisimmasta kunnasta, eli Huittisista. Kaupunkimme titteli on syntynyt siitä faktasta, että Huittisissa on kaikista eniten sikatiloja verrattuna muuhun Suomeen.

Uskon tuon tittelin haltijan muuttuvan ajan saatossa, sillä kasvisruokailu kiinnostaa ihmisiä yhä enemmän. Esimerkiksi Vegaaniliiton järjestämään Vegaanihaasteeseen osallistui 700 ihmistä vuonna 2014 ja vuonna 2022 vastaava luku oli 25 000.

Oma veganismini sai lähtölaukauksen pohtiessani, miksi söisin eläimiä, jotka menettävät henkensä ennen aikojaan vain minun nautintoni vuoksi, kun voin elää terveellisesti kasvien voimalla?

Pian kaksi vuotta kestäneellä vegeilymatkalla olen huomannut, miten elämäntapani ärsyttää. Minua on haukuttu alentavasti kettutytöksi, terveydentilaani on moitittu ilman syytä ja olen saanut kuulla kaikki mahdolliset argumentit veganismin huonoudesta, jotka ovat joko veganismin filosofiaa vastaan tai tutkimustuloksin todistettavissa vääriksi.

Kaikkien arvomaailma tuskin muuttuu samoin kuin minun. Siitä huolimatta yhteiskunnan tasolla tapahtuviin pieniinkin arvomuutoksiin on vastattava konkreettisesti, eli lisäämällä kasvipohjaista maanviljelyä.

Ehkä eläintuotteiden vähentynyt käyttö johtuu osittain siitä, miten moni kokee kasvipohjaisen maatalouden tulevaisuuden takaajana?

Ehkä yhä useampi ajattelee, että kanojen munat, minkkien turkit, lehmän vauvalle tarkoitettu maito saati koko eläimen keho, eivät kuulu ihmiselle?

Ehkä yhä useampi on tietoinen eläintuotannon ilmastopäästöistä, punaisen lihan karsinogeeneista ja esille nostetuista eläinten hyvinvointikysymyksistä?

Näiden asioiden esilläolo kasvattaa vegaanien määrää. Viime aikoina uusi järjestö, Viral Vegans, on pitänyt näitä näkemyksiä mediassa esillä. Järjestön jäsenten kasvava luku on todiste onnistumisesta.

Vallitsevan yhteiskunnan tilanteen muuttuminen voi näkyä elinkeinossa: jos elinkeino ei kannata, se ei kannata ja sitten se loppuu. Näin voi käydä eläintuotannon kanssa.

Sivuuttamalla ja hiljentämällä vegaanien ”naurettavana ituhippeilynä” pidettävän sanoman, monet maatalouden ammattilaiset sulkevat silmänsä alan tulevaisuudelta. Kasvisruoka on saapunut ja se ei ole lähtemässä. Onneksi meillä on paljon kasviksia, joita Suomessa voidaan viljellä.

Jos mitään ei kuitenkaan käy, ainakin vegaanien olemassaoloon on totuttava. Niin kauan kun eläimiä kasvatetaan ruoaksi, löytyy maailmasta vegaaneja.

Emme ole ylimielisiä kettutyttöjä, vaan ihmisiä, jotka elävät arvojensa mukaista elämää ja haluavat levittää sen mukaista sanomaa. Vegaaneilla on siihen oikeus samalla tavalla kuin kaikilla muilla arvomaailmansa jakavilla aktivisteilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut