Jos homoihin suhtautuisi kuin heteroihin, olisi ilmiselvää, miksi oma lapsi tai työkaveri tulee ulos kaapista

Ennen kuin sanoo mitään, kannattaa miettiä, sanoisiko samaa asiaa heterolle.

29.7. 3:00

Sateenkaari-ihminen joutuu uusien ihmisten kanssa päättämään kerta toisensa jälkeen, pysyäkö kaapissa vai tullako sieltä ulos. Monesti on nimittäin edelleen hyväksytympää kertoa vaikkapa juhannuksen kaatokänneistä kuin mainita samansukupuolisesta kumppanista.

Useimmat tarkoittavat hyvää, mutta voivat silti sanoa jotain typerää. Suuri osa ikävältä tuntuvista kommenteista johtuu pelkästä ajattelemattomuudesta.

Jos ei ole tottunut kohtaamaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä, sellainen voi toki hämmentää.

Mistä tietää, käyttääkö oikeita termejä? Mitä on sopivaa sanoa tai kysyä?

Sateenkaari-ihmisten kanssa keskustelemista ei ole syytä pelätä. Onnistuneeseen jutusteluun on nimittäin todella yksinkertainen kaava: ennen jokaista kommenttia kannattaa ensin kysyä itseltään, olisiko lauseessa mitään järkeä, jos toinen olisi hetero.

Jos teini-ikäinen tytär tuo kotiin poikaystävän, kukaan ei kysy seuraavia kysymyksiä:

Onko tuo vain vaihe?

Mistä tiedät, että ette ole vain ystäviä?

Tuntuuko sinusta, että sinun täytyy olla hetero, kun kaikki kaveritkin ovat?

Kukaan ei myöskään sanoisi ”rakastamme sinua tästä huolimatta.”

Jos miespuolinen työkaveri kertoo käyneensä juhannuksena vaimonsa kanssa kesäteatterissa, järkevä kysymys voisi olla vaikkapa ”millainen näytelmä oli?” Ainoastaan sketsihahmo alkaisi ihmetellä, haluaako toinen nyt puhua seksielämästään, kun kertoi olevansa naimisissa.

VAIKKA ITSE ei kuuluisi seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön, on turha ajatella, että aihe ei millään tavalla koskettaisi itseä. Perheessä, suvussa, ystävissä, työyhteisössä tai tuttavapiirissä on ainakin joku, joka ei ole hetero. Ihme, jos ei useampia.

Ihmiset säilyvät osana omaa elämää vain, jos heidän kuulumisistaan on kiinnostunut. Silloinkin, vaikka se vaatisi omien ennakkoluulojen kohtaamista.

Jos miespuolinen työkaveri ei voi kertoa käyneensä aviomiehensä kanssa kesäteatterissa tai jos tytär ei voi kertoa lähtevänsä tyttöystävänsä kanssa Pride-tapahtumaan, voi olla helpointa jättää kertomatta myös kesäteatterista, Prideista ja kaikista tulevista viikonloppusuunnitelmista.

Kaapista tulemisessa on lopulta kyse oman elämänsä ja arkensa jakamisesta kuulijan kanssa. Siitä, kenen kanssa viettää aikaa, ketkä ovat itselle tärkeitä ihmisiä ja mitä tekee vapaa-ajalla.

Jos näistä asioista ei voi puhua, mitä jää jäljelle?

Kirjoittaja on toimittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut