Nuku hyvin, rakas ystävä!

27.7. 3:00

Heinäkuun ensimmäinen torstai oli surullinen päivä. Se oli päivä, jota oli pitkään pelännyt, mutta jonka tiesi koittavan. Aamu alkoi samalla tavalla kuin tuhannet aamut aiemmin. Teit hyppyherätyksen tyynylle, kun kyllästyit odottamaan heräämistä. Halusit kiirehtiä aamulenkille, jonka jälkeen odottaisi päivän paras hetki eli täysinäinen ruokakuppi.

Aamulenkin jokainen hetki huusi viimeistä kertaa. Askeleesi oli jo verkkainen, mutta silti jokainen puu ja pensas oli nuuskimisen arvoinen. Se oli pisin yhteinen lenkki, mutta ei matkan pituuden, vaan yhteisten muistojen soljuessa ohi kuin kaleidoskoopissa, jota kääntää liian nopeasti.

Sait elää vaiherikkaan koiran elämän, josta ei puuttunut vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Todistit, että myös koiralla voi olla vähintään seitsemän elämää.

Olit mestari avaamaan kassien vetoketjua ja erilaisia purkkeja. Se taito oli monta kertaa koitua kohtaloksi, kun söit tyhjäksi kalanmaksaöljypurkit, suklaalevyt, salmiakkipussit ja paljon muuta.

Karkailit avoimista ovista tilaisuuden tullen. Välillä löydyit istumassa keskellä risteystä, mutta varmimmin sinut löysi varsinkin kesäisin naapurien keittiöistä kerjäämässä ruokaa.

Olit myös koira, joka pääsi Ilta-Sanomien uutisiin. Turun pelastuslaitoksen palomiehet pelastivat uutisen mukaan ”pienen valkoisen koiran virtaavasta talvisesta Aurajoesta”, kun tipuit sinne erään lenkin yhteydessä.

Voitit myös omalle rodullesi tyypilliset kasvaimet puolessa välissä elämää.

13 vuotta on pitkä aika kaikissa suhteissa, jossa toinen on koko ajan läsnä ja lähellä.

Tiedän, etteivät kaikki hyväksy eläinten inhimillistämistä, mutta heille haluan sanoa Mahatma Gandhin viisautta lainaten, että ”kansakunnan sivistyksen taso näkyy siinä, miten se kohtelee eläimiään”. Lemmikit ovat monessa perheessä täysivaltaisia ja rakkaita perheenjäseniä, ja hyvä niin!

Tilastot kertovat samaa. Kennelliiton tilastojen mukaan Suomessa rekisteröitiin noin 49 000 lemmikkikoiraa vuonna 2020. Perheisiin rekisteröitiin ensimmäisen kerran enemmän koiria kuin syntyi eläviä lapsia.

Lapset ja lemmikit eivät luonnollisesti ole toisiaan poissulkevia. Päinvastoin. Perheemme kahden lapsenlapsen ja koiran ystävyys sinetöitiin viimeistään syöttötuolista tippuvien makupalojen äärellä.

Heinäkuun sateisen torstain viimeinen lenkki ja herkut jäivät taakse, jonka jälkeen tuli pelätty lähtö eläinlääkäriin. En unohda koskaan sammuvaa katsettasi ja hengityksen hiljaista vaikenemista.

Uskon, että jokainen koiranomistaja tietää sen tyhjyyden tunteen, kun lähtee eläinlääkäristä kotiin tyhjän hihnan ja kaulapannan kanssa.

Nuku hyvin, rakas ystävä!

Kirjoittaja on alue- ja väestönkehityksen asiantuntija ja valtiotieteen tohtori sekä Porin kaupunginvaltuutettu (vihr, sit).

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut