Maalaisjärjessä on vaikea nähdä muuta kuin haittaa, ja siksi siitä pitäisi luopua – Voisiko Satakunta olla ensimmäinen maalaisjärjetön maakunta?

Koska maalaisjärjestä on tullut lähinnä keino puolustaa eriarvoisuutta, korruptiota ja leväperäisyyttä, siitä luopuminen olisi kaikkien etu, kirjoittaa Teemu Lähde kolumnissaan.

23.7. 3:00

Missä on ihmisten maalaisjärki nykyään? Kyllä pitäisi olla vähemmän sääntöjä!

Kun kuulen tuollaisia lauseita, ajatukseni menevät niihin kaikkiin kertoihin, kun maalaisjärjellä on perusteltu kaameita asioita, jotka ovat oikeudenmukaisuutta vastaan.

Kun porilainen poliisi joutui toukokuussa oikeuteen oman tyttärensä myymälävarkauden tutkinnan vesittämisestä, suurin osa ihmisistä vaikutti ymmärtävän hänen toimineen väärin. Lain valvojasta tuli itsestään rikollinen, ja hän saikin lopulta tuomion.

Niin vain löytyi hänellekin yksittäisiä puolustajia. Kuulemma poliisi käytti vain ymmärrettävästi maalaisjärkeä.

Joskus virkavallan väärinkäytösten puolustajat eivät jää vain kouralliseen. Näin kävi esimerkiksi, kun Helsingin Sanomat kirjoitti Suomessa tapahtuvaa etnistä profilointia (ihmisten pysäyttämistä pelkästään heidän rotunsa takia) koskevasta tutkimushankkeesta, luonnollisesti tutkittavana olleen ilmiön tuomiten.

On päivänselvää, että etninen profilointi loukkaa sen kohteiden ihmisarvoa. Vastuullinen media ei voi suhtautua siihen muuten kuin tuomitsevasti.

Maalaisjärki ei tuntenutkaan vastuullisuutta. Juttuun tuli kymmeniä kommentteja, joissa lehden näkökulmaa pidettiin vääränä, usein juuri siitä näkökulmasta, että se olisi liian aatteellinen.

Maalaisjärki ei näytä yltävän niin pitkälle, että se kertoisi, että poliisivaltioille ominaisen toiminnan, kuten nepotismin ja etnisen profiloinnin hyväksyminen on haitaksi kaikille.

Etninen profilointi loukkaa sen kohteiden ihmisarvoa. Vastuullinen media ei voi suhtautua siihen muuten kuin tuomitsevasti.

Kun olin armeijassa, osallistuin maahan kaivettavan linnoituksen rakentamiseen. Nuorempi saapumiserä kuori juoksuhautoja reunustavia tukkeja. Joku kysyi luutnantilta, miksi tukit pitää kuoria.

Siihen on käytännön syy, jota luutnantti ei tiennyt. Jos tukkeja ei kuori, hyönteiset syövät ne.

Luutnantti kertoi, ettei hän tiedä syytä kuorimiseen, mutta koska käskyt määräävät tekemään niin, on puut kuorittava.

Onneksi luutnantti ei ollut maalaisjärjen käytön kannattaja. Silloin hän olisi sanonut: Kuorimista ei voi perustella muulla kuin sokealla sääntöjen noudattamisella, unohdetaan se!

Siinä tapauksessa linnoitus olisi varmaan jo pilalla. Nykyisellään se kestänee vuosikymmeniä.

Maalaisjärjen sijaan päätökset pitäisi perustella ideologialla.

Koska maalaisjärjestä on tullut lähinnä keino puolustaa eriarvoisuutta, korruptiota ja leväperäisyyttä, siitä luopuminen olisi kaikkien etu.

Paikallisesti näen tässä huikeita mahdollisuuksia. Satakunnassa voitaisiin ottaa tavoitteeksi maalaisjärjestä luopuminen muutaman vuoden sisään. Olisimme varmaankin maailman ensimmäinen maalaisjärjetön maakunta!

Maalaisjärjen sijaan päätökset pitäisi perustella ideologialla.

Ideologia ei ole paha asia. Ideologia on ajatuksille majakka, joka ohjaa ne perille pimeässä. Tätäkään lehteä ei olisi syntynyt ilman tiukkaa journalistisen ideologian seuraamista.

Meillä kaikilla on ideologia. Omansa kieltävillä kaikkein vahvimmin.

Kirjoittaja on Satakunnan Kansan kesätoimittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut