Nuorison töihin pääsystä puhuttiin fiksusti Suomi-Areenassa, mutta 4H:n toimitusjohtajan puheenvuoro vaikutti huolestuttavalta

Pidetään puurot ja vellit erillään yrittäjyyden ja työnteon suhteen. Epäselvä yrittäjyyspuhe sataa vain työvoiman hyväksikäyttäjien laariin.

14.7. 17:26

Torstaina Suomi-Areenassa puhuttiin paljon nuorten työllistymisestä. Aihetta käsiteltiin ohjelmatietojen mukaan ainakin viidessä päivän paneelikeskustelussa.

Kävin seuraamassa paria aiheen tilaisuutta aamupäivällä: 4H-järjestön Tulevaisuuden kesätyötä metsästämässä -keskustelua Puuvillassa ja Yes ry:n Huti tuli! Miksi nuorten ja työelämän odotukset eivät kohtaa? -paneelia Bepopissa.

Siinä, missä ensin mainitun paneelin yleisölle tarkoitetut penkit jäivät laajalti tyhjiksi ja isolla osalla istui järjestäjän omaa väkeä, Yesin tilaisuus veti salin täyteen. Molemmat keskustelut olivat kuitenkin kutakuinkin yhtä antoisia kuunneltavia.

4H:n paneelin parasta antia olivat Turun yliopiston tulevaisuuden tutkimuskeskuksen projektijohtaja Sari Miettisen puheenvuorot. Vaikka hän puhuikin ylätasolla, olivat hänen havaintonsa työelämän kehittämisestä nuorille sopivaksi teräviä.

Miettinen mainitsi, että on pidettävä erillään, mikä on työtä ja mikä yrittämistä. Vaikutti siltä, että hän puhui näennäisyrittäjyydestä, eli työntekijän kohtelemisesta yrittäjänä työehtojen heikentämiseksi, mainitsematta itse sanaa.

Tämän jälkeen tapahtui merkittävä kauneusvirhe, kun Suomen 4H:n toimitusjohtaja Tomi Alakoski otti puheenvuoron, jossa hän kehui, miten on hyvä asia, että ”yrityksissä kaikki ovat nykyään yrittäjiä”.

Toisenlaisessa kontekstissa lausuman olisi voinut päästää toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Alakoski sanoi sen kuitenkin sellaisessa välissä, jossa se herätti ikävän epäilyksen siitä, pitääkö hän tai 4H näennäisyrittäjyyttä toivottavana ilmiönä.

Epäilys tuskin pitää paikkaansa. On vaikea kuvitella, mikä intressi järjestöllä, jonka tehtävä on mahdollistaa alaikäisille taloudellista toimeliaisuutta, joka ei muuten syntyisi, olisi lähteä edistämään aivan toisenlaiseen elinkeinoelämän osa-alueeseen kuuluvaa, syystäkin kiisteltyä ilmiötä.

Asiassa on joka tapauksessa syytä olla tarkkana, koska näennäisyrittäjyys on aivan viime vuosina nostanut niin paljon päätään.

Bisnes- ja yrittäjähenkinen tapa ajatella myös työsuhteisessa asemassa on myönteinen asia. Se voisi ilmetä esimerkiksi oman työn tuottavuuden seuraamisena ja työnantajan tavoitteiden huomioon ottamisena. Fiksua puuhaa siis, koska työnantajallehan työtä tehdään, ja hyvän työpaikan olemassaolon jatkuminen edellyttää työnantajan menestymistä.

Mutta yrittäjähenkisyyttä ei pidä sekoittaa yrittäjänä olemiseen kaikkine riskeineen. Yrittäjällä ei ole vaikkapa irtisanomissuojaa, eivätkä työehtosopimukset koske häntä.

Onneksi Miettinen ei jättänyt asiaa sikseen, vaan muistutti, että yrittäjänä toimiminen ja yrittäjämentaliteetti ovat eri asioita.

Sekä 4H:n että Yesin paneeleissa nostettiin esille yläkoulun tet-harjoittelun merkitys työelämään pääsyn kannalta. Ymmärrän yskän, koska olen itsekin saanut oman työurani alkusysäyksen aikanaan tet-harjoittelusta.

Yes ry:n toiminnanjohtaja Sanna Lehtonen harmitteli sitä, että lukiolaisille ei ole omaa tet-harjoittelua. Toimivaa systeemiä ei kuitenkaan voi monistaa ongelmitta ympäristöön, johon se ei sovi.

Koska lukioikäiset ovat huomattavasti yläkouluikäisempiä valmiimpia tuottaviin töihin, käytännössä lukiolaisten tetistä tulisi vain uusi työelämää sotkeva himmeli. Pahimmillaan se korvaisi aitoa, yksilöiden taloutta kohentavaa palkkatyötä kaiken maailman työkokeilujen ja siviilipalvelusten tavoin.

Kirjoittaja on toimittaja.

Korjattu 15.7. kello 9.32: Korjattu Yes ry:n paneelikeskustelun järjestämispaikka. Paneeli järjestettiin asiantuntijakeskus Bepopissa, ei OP-lavalla.

Päivitetty kauttaaltaan 15.7. kello 9.40.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut