On syytä elää hetkessä, kuten Heta Halonenkin teki

14.7. 3:00

Vauhdikkaasti ohikiitävä kesä on taas tauon jälkeen koostettu perinteisistä rasteista. Festarit ja muut kansantapahtumat ovat palanneet suunnistuskartalle. Ihmisten uskoa ja toivoa paremmasta on viritetty kaikin keinoin.

Samaan aikaan korona kuitenkin valmistautuu uuteen iskuun kehittämällään variantilla. On vain ajan kysymys, milloin kärvistelemme taas viruksen ehdoilla. Nyt on syytä elää hetkessä.

Hetkessä eli lauantaina ainakin porilainen Heta Halonen, joka kruunautti itsensä Seinäjoella tangoprinsessaksi. Ilman yhtään soraääntä tuomaristo julisti hänet voittajaksi. Titteli toi heti keikkahommia kotikaupungin sykkeeseen. Mikä sen mukavampaa?

Suomi-Areena ja Pori Jazz houkuttelevat tällä viikolla kaikenikäistä kansaa Satakunnan pääkaupunkiin. Pori on isäntänä jo melkoisen rutinoitunut. Molempien tapahtumien organisaatiot ovat hyvässä rasvassa.

Sää sen sijaan uhkaa olla oikukas. Sen määräävää vaikutusta voi liudentaa oikealla varustuksella ja rennolla asenteella. Kotiin jäänyt sateenvarjo on varmin tae saada vettä niskaansa.

Areenan yli 230 tilaisuutta ja tuhat keskustelijaa kertovat tarjonnan runsaudesta. Yllätys ei ole, että Ukrainan sodan myötä myös turvallisuus puhuttaa. Perinteisiä teemoja ei silti ole unohdettu. Niiden parissa pyritään olotilaan, jossa meillä olisi enemmän ratkaisuja ja vähemmän ongelmia. Käytävä yhteiskunnallinen keskustelu on haluttu pitää kaikkien tavoitettavissa. Mukaan on vapaa pääsy.

Ensi kevään eduskuntavaalit ovat saaneet maakunnan tulevat ehdokkaat varaamaan aikaa Porin tapahtumaviikolle. Ellei kutsua keskustelijaksi ole tullut, on muuten kuljettava kansan parissa ja tehtävä itseään tykö. Oman taustaryhmän tilaisuuksissa on luontevaa olla esillä. Kultturellia puoltaan voi jokainen tuoda julki jazzin hartaana kuuntelijana.

Heinäkuu on vilkas muuallakin kuin maakuntapääkaupungissa. Lukuisat kesäteatterit pyörittävät innolla ohjelmistojaan draamannälkäisille. Tarjontaa on vanhoista klassikoista uudempiin sepustuksiin.

Siinä, missä taiteellinen vaikutelma jää tavoittamatta, sen korvaa vilpittömän aito yritys. Monelle kyläyhteisölle yhteinen teatteriprojekti antaa uskoa ja elinvoimaa. Saattaa siinä muutama eurokin jäädä porukan virkistyskassaan.

Kesä ei toki ole pelkkää passiivista vastaanottamista. On aika hiljalleen pyyhkiä pölyt poimureista ja suunnistaa mustikkametsään. Pölyttäjät hoitivat keväällä hommansa sovitusti.

Juhannuksen jälkeen taivaallinen termostaatti oli paikoin jumiutunut täysille. Kuumuus ja kuivuus kävivät jo kiusaksi raakileille. Onneksi kosteilla kasvualustoilla on satoa odotettavissa keskimäärästä paremmin. Nyt tarvitaan malttia, jotta sato saisi kypsyä valmiiksi.

Marjametsälle ei tarvitse mennä yksin. Paikoin seurankipeät mäkäräiset odottavat malttamattomina. Niiden rinnalla hyttysten ininä on musiikkia korville.

Kirjoittaja on eläköitynyt alakoulun rehtori ja nykyinen vaari.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut