Työpaikkojen ummehtuneet pukeutumisnormit eivät ole jääneet täysin unholaan

Satakunnan Kansan kesätoimittaja Julia Häkkinen pohtii kolumnissaan, miten työpaikoilla tulisi pukeutua.

8.7. 3:00

Suomessa pukeutuminen on vähän säänneltyä. Täällä ei ole kouluissa samanlaisia pukukoodeja kuin vaikkapa Yhdysvalloissa. Toimistoissa on rentouduttu vuosikymmenien takaisesta, jolloin piti olla puvut päällä, kravatit kaulassa tai korkokengissä ja hameessa.

Toimistoissa vallitsevat kuitenkin edelleen kirjoittamattomat säännöt. Helteisellä säällä housut saattavat vaihtua shortseihin, mutta napapaitoja ei edelleenkään näy.

Kuinka paljon työntekijä voi toteuttaa työpaikalla omaa tyyliään?

Työvaatteet ovat osa työpaikkakulttuuria. Voisi ajatella, että helpolla pääsevät he, jotka saavat työpaikan puolesta samanlaiset vaatteet.

Nykyään elämme yksilönvapauden aikaa. Silti toimistoissa voi joutua edelleen miettimään, mikä on sopivaa.

Työpaikkojen perehdytyksissä ei välttämättä mainita pukeutumiskoodeja. Bikinit olisivat toimistoon liian paljastavat, jossakin puku kravatteineen on liikaa. Mutta missä menee raja sopivasta toimistopukeutumisesta?

Viime aikoina puheenaiheeksi on noussut kehorauha. Kesäkuun lopulla kerrottiin, kuinka rovaniemeläinen Taru Leinonen ei voinut hengata rauhassa kotipihallaan alusvaatteissa. Hän sai ohikulkijoilta paheksuvia katseita valvoessaan lastaan vähissä vaatteissa, vaikka ulkona oli lähes 30 asteen helle. Kehorauhan mukaan jokainen saisi pukeutua niin kuin hyväksi katsoo ja ilman, että joutuu kohtaamaan siitä arvostelua. Mikään pukeutuminen ei oikeuta häirintään.

Kun lähtee töihin, pitää miettiä, miten sovittaa yhteen oma tyyli ja toimistolle sovelias pukeutuminen.

Pukeutumisnormit alkavat jo siitä, kun mietitään millainen vaatetus on sopivaa CV-kuvaan ja työhaastatteluun. Kyse ei ole siitä, että kukaan välttämättä huomauttaisi erilaisesta pukeutumisesta. Jotain näkymätöntä sopimattomuuden rajaa ei kuitenkaan haluta ylittää.

Kuinka paljon työpaikka voi säädellä yksilön vaatteita?

Nykyään vain puvut sallivat pukeutumiskoodit kuulostavat ummehtuneilta, mutta pukeutumisnormit eivät ole täysin kaikonneet toimistoilta. Virallisia koodeja ei välttämättä ole. Silti on normeja, jotka voivat saada uudet työntekijät miettimään, mitä he voivat laittaa päälle töihin. Voiko toimistoon esimerkiksi pukeutua pyöräilyshortseihin ja minkä mittaiset hameet ovat säädyllisiä?

Jokainen voi olla suunnannäyttäjä omalla työpaikallaan. Työpaikkapukeutumisen normeja voi haastaa, kunhan ei loukkaa ketään omalla tyylillään. Menneisyyden pukeutumisnormitkaan eivät olisi uudistuneet ilman rajojen testaajia.

Onnea on työ, jossa voi pukeutua vapaammin hellesäilläkin.

Kirjoittaja on Satakunnan Kansan kesätoimittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut