Anteeksi, mutta haluaisin vähän valittaa helteistä

3.7. 3:00

Haluaisin valittaa helteistä, vaikka niin ei tietysti saisi tehdä. Koska kohta taas sataa ja Suomessa on kylmä 11 kuukautta vuodessa. Ja silloinkin valitetaan.

Valitan silti vähän.

En oikein jaksa yli 20 asteen lämpötiloja. Jokainen vaatekappale on liikaa, hiki valuu solkenaan, väsyttää, janottaa ja ahdistaa. Vanhassa kivirakenteisessa kerrostalossa ei pysty olemaan ollenkaan. Uni ei tule silmään, eikä ilma kierrä kuin vatsassa.

Niin, siitä vatsasta. Sekään ei tunnu välittävän helteestä. Pakki sekoaa, kun elimistö yrittää ymmärtää suomalaiselle outoa ilmastoa. Ei ole keski-ikäisen ja yli satakiloisen ihmisen ihannekeli tämä.

Ilman ilmalämpöpumppua kärvisteleville vanhuksille tämä vasta onkin epäinhimillistä aikaa. Eikä ole eläimillä ja kasvustollakaan helppoa.

Joko riittää narina?

Hyvä, niin minustakin. Kesä on kuitenkin lähtökohtaisesti ihmisen parasta aikaa. Luonto näyttää parastaan, vesistöt kutsuvat uimaan, jäätelö sulaa suuhun, ihmiset ovat hyvällä tuulella ja linnut laulavat. Mökille pääsee veden ääreen sitä hellettäkin pakoon.

Kun kampeaa yli viikon pari kestävästä helleahdistuksesta, voi nauttia siitä, mitä kaikkea muuta kuin sitä pakahduttavaa hellettä Suomen kesä tarjoaa. Se on aikaa, jota en ole enää vuosiin halunnut käyttää ulkomaan matkailuun.

Heinäkuussa esimerkiksi Pori sykkii kuin isompikin menomesta. Jo tällä viikolla törmäsin erikoiseen ilmiöön. Keskustan ulkoterassit olivat pullollaan väkeä tiistai-iltana iltayhdeksältä, vaikkei kaupungissa ole meneillään vielä mitään tapahtumaa. Uinuva kaupunki on herännyt henkiin.

Perjantaina Iskelmä Festivaalit aloitti vielä isomman kuhinan, jota Suomi-Areena jatkaa reilun viikon kuluttua. Sen jälkeen onkin yhtä festarirallia, kun Pori Jazz palaa isona, Kirvatsissa jytäillään, Porisperessä tavataan tuttuja ja Rock In The City jyrähtää äänekkäänä. Nautin!

Sanotaan, että kaikki suomalaiset kaupungit ovat kesäkaupunkeja. Satakunnassa ainakin Porissa ja Raumalla tähän voidaan yhtyä ilman vastalauseita.

Yyteristä on tullut iän karttuessa aina vain tärkeämpi kiintopiste, joka houkuttelee luokseen vuodenajasta riippumatta. Kesällä ehkä jopa vähiten, mutta houkuttelee kuitenkin.

Vetovoimaa näin kesällä ovat lisänneet kohentunut ravintolatarjonta ja lisääntyneet aktiviteettimahdollisuudet seikkailupuistoineen ja padel-kenttineen.

Kun helle nousee mieleen ensimmäisenä valituksen aiheena, ei voi oikein muuta kuin todeta, että meillä on oikeasti aika hienosti asiat täällä.

Nautitaan siis tästäkin kesästä täysin siemauksin. Helteellä tai ilman.

Kirjoittaja on toimituspäällikkö.

Arkistokuva Yyterin vilskeestä heinäkuussa 2021.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut