Aidalla nojaamisen filosofia: ”Jos aita kaatuu, Venäjä valuu seuraavalle aidalle ja ryhtyy nojailemaan vuorollaan siihen”

29.6. 3:00

Oma tutkimuksellinen intohimoni liittyy muuttoliiketutkimukseen, mutta omakohtainen muuttaminen herättää vähemmän intohimoja. Kun asuu 25 vuotta omakotitalossa ja muuttaa pienempään kerrostaloasuntoon, tulee kirottua yhden, jos toisenkin kerran turhan tavaran määrää.

Yksi hyvä puoli on sentään muuttamisessa. Se pakottaa säälimättömään konmaritukseen säilytettyjen lehtien ja kirjojen osalta. Olin säästänyt muun muassa Kanava-lehden vuodelta 2009. Syy selvisi nopeasti julkaisua silmäillessä.

Yksi julkaisun artikkeli keskittyi Venäjään vuonna 2009. Jutussa oli venäläisen elokuvaohjaajan hyytävä ja oraakkelimainen kuvaus nyky-Venäjästä 14 vuotta myöhemmin. Jutun juoni liittyi venäläiseen niin sanottuun aidalla nojaamisen filosofiaan suhteessa omiin rajanaapureihinsa ja etupiirikseen katsomiinsa alueisiin.

Valitettavasti olemme yksi Venäjän rajanaapureista.

Ohjaajan sanan säilä oli terävä. Hänen mukaansa ”Venäjä ei hyökkää muihin maihin. Venäjä vain yksinkertaisesti nojaa raja-aitoihinsa. Jos aita kaatuu, Venäjä valuu seuraavalle aidalle ja ryhtyy nojailemaan vuorollaan siihen. Jos aita kestää, Venäjä ei paisu sen yli, vaan jatkaa nojailua ja rynkyttelee aitaa kaikessa ystävyydessä”

Aidalla nojaamisen filosofia kiteyttää jotain olennaista historiallisesta ja nyky-Venäjästä. Etupiiriajattelu on sisäänrakennettu kaikkeen toimintaan. Raja-aitoihin nojailua tai rynkyttelyä tehdään tarvittaessa vuosikymmeniä, jopa tarvittaessa vuosisatojen ajan.

Ehkä jotain samaa tarkoitti presidentti Sauli Niinistö avatessaan 211. Maanpuolustuskurssin Krimin miehityksen jälkeen vuonna 2014. Hän esitteli silloin paljon huomiota saaneen opettavaisen venäläisen sananlaskun, jonka mukaan ”kasakka ottaa sen, mikä on huonosti kiinni”

Niinistön kryptiset sanat eivät ehkä avautuneet kaikille vielä silloin. Tällä hetkellä sananlasku ei jätä epäilyksen häivää. Jokaisen Venäjän etupiiriin kerran kuuluneen tai rajanaapurin on pidettävä tiukasti kiinni ja huolta omista asioistaan. Ellei pidä, niin voi käydä huonosti, kun tulee taas se päivä, jolloin Venäjä nojaa aitoihin ja rynkyttää niitä.

Nojailun näkyvin muoto liittyy jatkuviin mis- ja disinformaatiokampanjoihin, mutta Venäjä on valmis myös kovempaan rynkyttelyyn. Esimerkiksi Georgia, Krim, Syyria ja Ukrainan hyökkäyssota osoittavat matalan kynnyksen muuttaa asein todellisuutta.

Siksi herätti äärimmäisen suurta luottamusta, kun luki puolustusvoimien komentaja Timo Kivisen Reutersille antamaa haastattelua viikko sitten. Kivisen mukaan ”Suomi on valmistautunut Venäjän hyökkäykseen vuosikymmeniä ja tekisi tiukkaa vastarintaa, jos sellainen tapahtuisi”. Kivisen mukaan Suomen tärkein puolustuslinja on korvien välissä.

Tämä yksi lausunto kiteyttää briljantilla tavalla olennaisen Suomen ideasta nyt ja tulevaisuudessa.

Kirjoittaja on alue- ja väestönkehityksen asiantuntija ja valtiotieteen tohtori sekä Porin kaupunginvaltuutettu (vihr, sit).

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut