Yksin tai yhdessä – toivottavasti niin kuin haluat

23.6. 5:00

Aurinko hellii, laseissa pirskahtelee kuohuva ja ystäväporukan nauru kaikuu kauas mökkisaaristoon. Täydellinen tapa viettää keskikesän juhlaa.

Olen ihmistyyppiä, joka herää entistä enemmän eloon muiden ihmisten seurassa. Saan valtavasti voimaa siitä fiiliksestä, jonka sosiaaliset tilanteet ja erilaisten juhlapyhien ympärille rakentuvat tapahtumat minulle luovat.

Kolikon kääntöpuolena ovat ihmiset, jotka haluavat viettää erilaiset juhlat ja pyhät yksin omasta tahdostaan. Olen huomannut vuosien saatossa kurtistaneeni kulmiani tällaisille valinnoille – lähinnä koska en voisi kuvitella itseäni vastaavaan tilanteeseen.

Niinpä kysyin asiasta eräältä yksinolosta nauttivalta ystävältäni, koska halusin ymmärtää syitä valinnan taustalla. Hän avasi ajatuksiaan seuraavasti:

“Kaikki pyhät ja juhlat toistuvat joka vuosi, enkä koe jääväni mistään ainutkertaisesta paitsi, vaikka vietänkin jonkin pyhän yksin tekemättä mitään erikoista. Moni juhla on yliromantisoitu, mikä luo ihmisille paineen ’tehdä jotakin’.”

Viisaita sanoja.

Itse olen siitä onnellisessa asemassa, että saan viettää tämänkin juhannuksen toiveideni mukaisesti ystävieni ja perheeni ympäröimänä. Moni muu ei saa, vaan joutuu viettämään juhannuksen tahtomattaan yksin. Se on surullista, enkä toivoisi sitä kenellekään.

Yksinäisyyttä voi olla myös lähempänä omassa piirissä kuin on huomannutkaan. Itse sain tästä muistutuksen viimeksi tällä viikolla, kun juttelin ystäväni kanssa kolumnini aiheesta. Hän totesi tuntevansa itsensä yksinäiseksi erityisesti jouluisin, koska hänellä ei ole mahdollisuutta viettää juhlaa sellaisessa ympäristössä kuin toivoisi.

Olin jollakin tasolla tiedostanut hänen ajatuksensa joulusta, mutta en ehkä täysin sisäistänyt niitä. Niinpä päätin spontaanisti kutsua hänet meille ensi jouluksi.

Jouluun on vielä valtavasti aikaa ja juhannus on jo oven takana, mutta viikonlopun jälkeen koittaa taas arki. Yksinäisyysongelma ei ole ratkaistavissa sormia napsauttamalla, mutta jokainen meistä voi tehdä pieniä asioita mahdollisuuksien mukaan jonkun toisen yksinäisyyden helpottamiseksi.

Juttele hetki kassajonossa, vaihda muutama sana lenkkipolulla. Kutsu tuttava kahville tai vaikka niihin juhannusjuhliin, jos siihen on mahdollisuus. Pienetkin arjen kohtaamiset voivat antaa paljon, molemmille osapuolille.

Hyvä ystäväni kutsui lähes ventovieraan ihmisen juhannusjuhliinsa, koska ajatteli, että tuossa voisi olla tutustumisen arvoinen tyyppi. Millaisen vastaanoton hänen kutsunsa sai? Vuolaat kiitokset, sillä kyseinen ihminen oli pelännyt joutuvansa viettämään juhannuksen yksin.

Muistetaan kunnioittaa jokaisen toiveita siitä, miten viettää juhlapyhiä. Ei kummeksuta ihmisiä, jotka haluavat olla yksin, ja annetaan yhtä lailla kaltaisilleni ekstroverteille vapaus juosta koko juhannus paikasta toiseen.

Jokainen tavallaan.

Kirjoittaja on copywriter ja toimittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut