Tuloerot näkyvät karusti kesälomalla – Tarkan euron elämä vaatii valppautta ja ongelmanratkaisukykyä

Inflaatio on seitsemässä prosentissa. Se kurittaa kaikkia, mutta erityisesti vähävaraiset tuntevat hintojen nousun arjessaan, kirjoittaa toimittaja Tiina Vuorimäki kolumnissaan.

17.6. 3:00

Ihanaa, kesä! Nyt pääsee terassille, festareille ja vaikka isoihin kesähäihin.

Kaikki eivät voi vain mennä ja nauttia, kesäloma-aika näyttää karusti tuloerot. Siinä missä yksi perhe käy ulkomailla, vierailee Särkänniemessä ja vanhemmat nauttivat vielä Savonlinnan oopperajuhlista, toinen perhe käy kotikaupungin uimarannalla ja ehkä kerran pikaruokapaikassa syömässä.

Kiihtynyt inflaatio kasvattaa kuluja entisestään. Toukokuussa inflaatio oli seitsemän prosenttia. Tilastokeskuksen mukaan sähkön ja polttoaineiden kallistuminen kiihdytti kuluttajahintojen nousua. Keskimääräistä enemmän kallistuivat myös ruoka ja alkoholittomat juomat.

Kun päivittäin tarvittavien välttämättömyyksien hinnat nousevat, se tuntuu voimakkaimmin pienituloisten taloudessa. Ruokaa ja sähköä on pakko hankkia.

Elämässäni on ihmisiä, jotka ovat eri syistä olleet tai ovat vähissä varoissa. Olen joutunut miettimään sanojani ja tapaamispaikkoja. Luultavasti olen ajattelemattomuuksissani möläyttänyt jotain loukkaavaa.

Tilastokeskuksen kokeellinen tilasto kertoo, että elokuussa 2021 palkka- ja palkkiotulojen mediaani oli 2 875 euroa. Alin neljännes palkka- ja palkkiotuloja saaneista sai 1 998 euroa tai vähemmän ja ylin 4 000 euroa tai enemmän. Mediaani on listauksen keskimmäinen luku. Puolet tarkastelun kohteena olevasta ryhmästä ansaitsee mediaania enemmän ja puolet mediaania vähemmän.

Aina tulot eivät ole minimaaliset, vaan syy vähiin käyttörahoihin on muualla. Yksi keskeisiä syitä kädestä suuhun elämiselle ovat asumismenot, sanoo Jyväskylän yliopiston yhteiskuntapolitiikan yliopistonlehtori Mikko Jakonen Aamulehden julkaisemassa uutisessa. Hän arvioi, että 200 000 suomalaista ei pärjää työstään saamilla ansioilla.

Vähillä tuloilla elävät ansaitsevat kunnioitusta ja arvostusta eivät moitteita eivätkä se on ammatinvalintakysymys -kommentteja. Tarkan euron elämä vaatii jatkuvaa valppautta rahankäytössä, itsehillintää, budjetointia ja ongelmanratkaisukykyä.

Perhe, jonka käyttövarat ovat pienet, elää koko vuoden erilaisessa todellisuudessa kuin varakkaammat. Sitä on keski- tai isotuloisen välillä vaikea ymmärtää. Usein vähävaraisuus hävettää.

Kahden lapsen yksinhuoltajaäiti kertoo, että perhe ei käy elokuvissa, matkoilla, huvipuistoissa tai harvoin yleensä missään, mikä maksaa. ”Kaksi viikkoa sitten eräs kaveri kutsui kylään. En kehdannut sanoa, että emme voi tulla, koska ei ole rahaa ja bussikortit ovat tyhjänä”, hän kertoi.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut