Metoon nopea nousu ja tuho

2.6. 3:00

Muistan miten pelottavaa ja voimaannuttavaa se oli samaan aikaan. Kirjoittaa ruutupaperille sanat me too ja jakaa kuva someen. Miltä se tuntui, kun näki ystävien, tuttujen ja tuntemattomien naisten nuoresta eläkeläiseen kirjoittaneen nuo kaksi pientä sanaa. Tuli tunne, että ei ole yksin. Ettei koskaan ollutkaan.

Moni kysyi silloin, että onko tämä vain naisten juttu?

Mielestäni ei. Olisi ollut hienoa, jos seksuaalista häirintää tai väkivaltaa kokeneet miehet olisivat osallistuneet myös. Märta Tikkanen kirjoitti jo 1975 klassikon Miestä ei voi raiskata, jossa nainen kostaa pahoinpitelijälleen tekemällä miehelle saman. Silti poikien ja etenkin miesten kohtaama ahdistelu on edelleen tabu.

Metoosta on viisi vuotta, ja nyt puhaltavat uudet tuulet. Voimaa seuraa aina vastavoima. Tänä vuonna avoin naisviha on rehottanut laajalti.

USA:ssa uhkaa vuoden 1973 aborttilain kumoaminen. Se mahdollistaisi abortin kieltämisen, vaikka nainen olisi raiskattu, vaikka tekijä olisi lähisukulainen, vaikka nainen olisi hyvin nuori tyttö, vaikka raiskattu olisi transmies. Joissakin osavaltioissa abortista voi joutua vankilaan jo nyt.

Kirsikkana kakussa on absurdit mittasuhteet saanut Amber Heardin ja Johnny Deppin välinen oikeudenkäynti, josta tuntuu olevan mielipide jopa heillä, jotka eivät edes ole sitä seuranneet. Koska tarvitaan uusi Marilyn Monroe, Britney Spears, Amy Winehouse, Anna Nicole Smith, Armi Aavikko, Salemin noidat. Naiset, joita media pilkkaa, ja jotka saavat sympatiat vasta kuollessaan tai menetettyään kaiken.

Se, että ongelmaisessa parisuhteessa elänyttä Heardia ivataan enemmän kuin omien lastensa murhaajia ja kiduttajia kertoo jostakin jotain.

Vihaan sanontaa "nainen on naiselle susi", koska se ei yleensä pidä paikkaansa. Naiset ovat kautta historian muodostaneet tukiverkostoja, kuten #metoo osoitti.

Mutta lähes jokaisessa naisessa on sen verran kulttuurista imettyä sisäistettyä misogyniaa, että osa tuntuu tarvitsevan julkkisnaisia sylkykupeikseen. Joillakin miehillä julkinen solvaaminen on vain sitä itseään, naisvihaa.

Nyt osa lukijoista kysyy: entäs miesviha? Se on toisen kolumnin aihe.

Koulut loppuvat pian. Nuoriso juhlii. THL:n mukaan pelkästään koronapandemian aikana puolet alaikäisistä teinitytöistä koki seksuaalista häirintää tai ahdistelua.

Nuoria on iät ja ajat yritetty valistaa, miten välttää seksuaalinen ahdistelu. Uusimpana poliisin hieman erikoisesta kulmasta tuleva kampanja, jossa sanotaan, että älä jaa alastonkuviasi, koska et voi luottaa edes omiin vanhempiisi.

Pointti on kai kaksoismerkityksellinen liittyen lapsuuskuvien jakamiseen netissä, mutta miksi vastuu siirretään aina uhrille?

Sen sijaan, että keskityttäisiin neuvomaan, miten nuoret voivat välttää väkivallan, pitäisi opettaa hyvissä ajoin, että älä ahdistele, älä tee väkivaltaa.

Kirjoittaja on kirjailija.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut