Vaaran vuosia ja kiihkeitä kuukausia – lomamieli ailahtelee

”Ei meidän tietenkään tarvitse matkailusta sen huonompaa omaatuntoa kantaa kuin aiemminkaan, ennen pandemiaa ja sotaa. Moni asia nyt vain toisin kuin ennen”, pohtii Teija Saarenmaa kolumnissaan.

22.5. 3:00

Medioiden jatkuvat otsikot, jutut ja analyysit Ukrainan sodasta ja sen vaikutuksista meihin saattavat myös turruttaa. Silti synkkiä ajatuksia ei voi ohittaa. Sotaan varautuminen on täällä.

Toisaalta meitä kehotetaan kotivaran hankintaan, toisaalta rauhoitellaan ja jopa innostetaan elämään normaalia rauhan ajan elämää. Siihen kuuluvat lomasuunnitelmat ja korona-ajan hyydyttämän matkailun elvyttäminen.

Nurinkuriseltahan se tuntuu. Osa meistä matkaa kohti etelää ja länttä. Suurella todennäköisyydellä laiva- ja lentoterminaaleissa kohtaavat lomapaitaan sonnustautuneet hyväosaiset täysin eri mielellä ja eri varusteissa matkassa olevia Ukrainan pakolaisia.

Miten siihen varaudutaan?

Muistetaan hymyillä ja sanoa, että slava Ukraini? Että hengessä ollaan mukana, mutta käydään nyt ensin vähän rentoutumassa.

Ei meidän tietenkään tarvitse matkailusta sen huonompaa omaatuntoa kantaa kuin aiemminkaan, ennen pandemiaa ja sotaa. Moni asia nyt vain toisin kuin ennen.

Tämä merkitsee tietysti ainakin kohdemaan pandemiarajoituksiin tutustumista sekä varautumista siihen, että karanteeniin saattaa joutua jossain muualla kuin kotona. Mutta ennen kaikkea se merkitsee varautumista sotaan.

Edellinen lause saattaa kalskahtaa turhankin dramaattiselta, mutta ihan vain muutaman ihmisen kanssa lomasuunnitelmista keskusteltuani olen huomannut sodan olevan ajatuksissa kaikessa hiljaisuudessa.

Olen kuullut tosi monta kertaa, että ”mennään nyt, kun vielä voidaan”. Olen kuullut sen, että suunnitelmia ei tehdä, ja ollaan vaan lähellä kotia. Senkin, että ”lähdetään ja katsotaan, tullaanko takaisin”. Sodan syttyessä saattaa olla parempi olla muualla. Sanoipa joku, että pysyy taatusti kotona, koska haluaa olla siellä, kun sota syttyy.

Lomakausi on alkamassa, mutta monien takaraivossa saattaa olla muitakin kuin pelkästään riemumielisiä ajatuksia.

Aivan uusin ajatuksin olen itsekin lähdössä, ”kun vielä voidaan”. Olen varautunut sekä pandemian että sodan vaikutuksiin. Kasvokkain kumman tahansa kanssa jouduttaessa on toimittava kulloistakin auktoriteettia totellen tai kehitettävä niiden puuttuessa toimintatavat itse.

Etelä-Euroopasta kohti Suomea ajellaan moottoripyörää paitsi säätietoja tutkaillen myös tiukasti uutisia seuraten.

Valittavana on joko läntinen tai itäinen reitti. Tulemme säätiloista huolimatta läntistä reittiä varautuen joko koronan tai myrskyjen pakottamaan paikallaan pysymiseen.

Sekin mahdollisuus on otettava huomioon, että Suomeen tullaan maitse pohjoisesta Ruotsin rajan yli. Voi vielä koittaa hetki, jolloin ei tee mieli kellua laivassa Suomenlahdella.

Kirjoittaja on toimittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut