Suviahdistus uhkaa, kun kesästä on pakko nauttia täysillä

24.5. 8:00

On pakko nauttia, kun aurinko paistaa!

Suomessa kesä on pyhä. Uniikki, ihana, valoisa ja aina liian lyhyt. Kaikki odottavat sitä. Silloin Suomi on auki. Maakunnassa tapahtuu ja kansa astuu ulos pimeistä tuvistaan.

Kesän hellejaksojen pidennyttyä, voi mielen vallata myös suviahdistus. Kämppä on kuuma, pahimmillaan ei saa viikkoihin kunnolla nukuttua. Mitään ei jaksa tehdä. Energia menee varjon ja viileyden etsimiseen.

Vielä tukalammalta kuumuus tuntuu, kun astuu työpäivän jälkeen ilmastoidusta toimistosta ulos. Tuntuu, että happi loppuu.

Samaan aikaa pitäisi tehdä vaikka mitä kesäkivaa ja imeä itseensä valon ja lämmön energiaa. Mutta mitäs jos ei huvita?

Viime kesänä Satakunnan Kansa etsi verkossa kesää vihaavia ihmisiä. Vastaajia oli 47, mutta vain kaksi uskalsi tulla ajatuksineen julkisuuteen.

Toinen heistä oli saanut lapsena lämpöhalvauksen ja sen kokemuksen myötä hän menetti kykynsä sietää kuumaa keliä. Toinen haastateltava oli iholtaan hyvin vaalea ja herkkä. Suvussa oli myös paljon ihosyöpää.

Lukijoiden antamissa nimettömissä vastauksissa korostui kuumuuden mukanaan tuomat ongelmat ja itikat. Myös tekemisen pakko nousi esiin:

Kesä on ainut vuodenaika jolloin ei saisi olla kotona, vaan pitäisi olla aina jossain kodin ulkopuolella, jotta on sallittua nauttia elämästä”.

Hiki valuu ja koko ajan tuskainen olo. Kaikista eniten harmittaa, kun siitä pitäisi kuulemma nauttia”.

”Kesäloman tykkään pitää vasta syksyllä, kesän voi ihan hyvin viettää töissä. Kyllä, olen muiden mielestä outo, mutta siitäkös viis veisaan”.

Tilastokeskuksen tutkijan, suomalaiseen vapaa-aikaan perehtyneen Riitta Hanifin mukaan lomien sijoittuessa kesä-heinäkuulle, kesäaika nähdään vapaan itseilmaisun aikana. Ei ole pakko tehdä mitään.

Toisaalta Hanifin mukaan on myös asioita, joita meidän odotetaan tekevän kesäisin. Tähän kaavaan ei oikein sovi kesän morkkaaminen, jotta ei droppaa toisen tunnelmaa.

Mitä sä täällä sisällä teet, kun ulkona on niin hieno ilma!, tokaisi ulkoilua, lämpöä ja aurinkoa rakastava ex-mieheni takavuosina hyvää tarkoittaen.

Tuo tulee joka kesä mieleeni, kun suljen auringon verhon taakse ja käperryn sohvalle lukemaan kirjaa tai katsomaan jotain sarjaa.

Rakastan kesää, vaikka en ole kesän suurkuluttaja. Otan suvesta parhaat palat ja tankkaan akkujani itselleni sopivalla määrällä valoa ja lämpöä.

Se kesässä itse asiassa on parasta. Kesä tarjoaa jokaiselle jotakin. Pääasia on, että voi itse päättää millaisina annoksina sen haluaa nauttia.

Kirjoittaja on toimituspäällikkö, jonka kesän kohokohtia tullee olemaan Simply Red Pori Jazzissa ja Amorphis Porisperessä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut