Vallan jumala ja mammutit

15.5. 10:00

Luin hiljattain lapselleni iltasaduksi tarinan, jossa köyhä eukko oli saanut lumotulta kalalta toiveita ja hän haaveili aina vaan suuremmasta ja mahtavammasta. Ei riittänyt keisarina oleminen, eikä paavina. Aina vaan korkeammalle ja ylemmälle. Huonostihan siinä lopulta kävi. Eukko päätyi takaisin omaan tölliinsä.

Samanlaiseen mammuttitautiin tuntuneen sairastuneen yllättävän monen kansan johtaja. Lännessä eräs mammutti ei suostunut häviämään vaaleja ja yritti laittaa demokratian palasiksi. Idän mammutti taas pullistelee niin, että ei mahdu enää oman maansa rajojen sisälle.

Kumpikin mammuteista on ollut kumman viehtynyt myös kristinuskon Jumalaan. Tosin kun pintaa vähän raaputtaa, ei esiin tulekaan kolmiyhteistä Jumalaa vaan vallan jumala.

Vallan jumala on siitä kätevä, että sen voi marssittaa esiin, kun kaipaa oikeutusta omille toimilleen. Vallan jumala vihaa heikkoutta, nöyryyttä ja itsensä alttiiksi laittamista. Se rakastaa rahaa, voimaa ja tietenkin valtaa.

Vallan jumala paisuttaa seuraajansa, kun taas Pyhä Henki kasvattaa meitä pienuuteen ja heikkouteen, jotta Kristus voisi tulla meissä suureksi. Vallan jumalalle ei valitettavasti kukaan meistä ole immuuni. Kukapa sitä nyt haluaisi tuntea itsensä pieneksi ja heikoksi, jos voi olla maailman valloittaja?

Jeesus Kristus, heikkojen auttaja, roikkuu monen kristityn kaulassa avuttomana ristillä. Myös tuo naapurin mammutti on usein poseerannut kultaisen krusifiksikorun kanssa. Voisi luulla, että krusifiksi jo itsessään kertoisi jotakin olennaista kristinuskon keskeisestä sisällöstä.

Jeesus tiesi heikkoutemme ja lupasi siksi sisimpäämme Pyhän Hengen opastajaksi, jotta emme eksyisi kokoamaan aarteita vain tämän elämän varalle. Vallan jumala nimittäin lupaa kyllä seuraajilleen mainetta ja mammonaa tässä elämässä, vaan miten on niiden iankaikkisten aarteiden laita?

Kirjoittaja on Eurajoen seurakunnan pastori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut