Elämä ei ole peli, jossa pitäisi voittaa muut

”Muut tekevät sitä, mitä haluavat, ja itse teen niitä juttuja, jotka tekevät minut onnelliseksi”, kirjoittaa Juulia Nevala kolumnissaan.

13.5. 3:00

Olen joidenkin mielestä se ärsyttävä tyyppi, joka rakastaa kilpailla ja haluaa aina voittaa. Omalla kohdallani kilpailu toimii kuin taikasana: kun esimerkiksi Aliaksen tiimalasi käännetään ylösalaisin, olen valmis antamaan kaikkeni. Sopivan tosissani.

Tuosta sopivan-sanasta muutamat ystäväni saattavat tosin olla eri mieltä.

Uskon, että kilpailuvietti on osalle meistä sisäänrakennettu ominaisuus. On kuitenkin tosiasia, että meidät opetetaan kilpailemaan jo lapsina.

Kympin oppilaat saavat koulussa stipendin, urheilukisojen voittajat mitalin kaulaan. Se, jolla on eniten kavereita, on suosituin.

Kaikissa edellä mainituissa esimerkeissä yhdistyy tavoite olla parempi kuin muut. Minua motivoi ennen kaikkea se, että haluan onnistua omassa suorituksessani.

Tietynlainen kilpailu on peilattavissa myös moniin nykyajan luomiin odotuksiin. Paljon puhutaan esimerkiksi sosiaalisen median aiheuttamista ulkonäköpaineista ja siitä, kenen elämä näyttää kauneimmalta kiiltokuvalta.

Some saa monet ahdistumaan, koska se luo illuusion, että ruoho olisi vihreämpää aidan toisella puolen. Itse ajattelen toisin: muut tekevät sitä, mitä haluavat, ja itse teen niitä juttuja, jotka tekevät minut onnelliseksi.

Uskon, että elämällä omien arvojemme mukaisesti, tekemällä töitä haaveidemme eteen ja kehittämällä itseämme, voimme saavuttaa sen, mitä oikeasti tarvitsemme: oman elämämme parhaan sijoituksen.

Haastattelin porilaisen Wiilaamon toimitusjohtaja Petra Tuomisaarta (Porilaine 5.5.), joka kiteytti myös omat ajatukseni osuvasti:

“Kaiken pitää lähteä itsestä ja olla valmis tekemään töitä. Jos jokin asia menee vihkoon, on syytä katsoa peiliin.”

Kilpailuvietti tai voittamisen tahto ei ole huono asia, vaan kertoo muun muassa sinnikkyydestä ja halusta onnistua. Ihan kaikessa ei kuitenkaan tarvitsisi kilpailla. Siinä vaiheessa, kun oma elämä keskittyy pikavoittojen tavoittelemiseen ja siihen, että olet parempi kuin naapuri, olet väärällä tiellä.

Vaikka jollakin onkin enemmän kuin toisella, se ei tee ihmisestä yhtään sen parempaa.

Itse rakastan kilpailemista ja itseni haastamista, koska minulla on jatkuva halu kehittyä.

Käytän vertailukohtana itseäni, en muita. Jos en osaa jotakin, opettelen. Jos teen virheen, yritän korjata asian ja vältän tekemästä sitä toiste. Aina ei voi onnistua, mutta lähes aina voi yrittää uudelleen tai ainakin oppia jotakin epäonnistumisesta.

Ne, jotka tavoittelevat aina paremmuutta verrattuna muihin, voivat tuskin koskaan olla täysin tyytyväisiä. Jos taas kilpailet itseäsi vastaan, asiat voivat oikeasti muuttua.

Kirjoittaja on copywriter ja toimittaja, jolla on vahva kilpailuvietti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut