Kasvu tuo arvoa

10.5. 3:00

Osakkeen arvo määräytyy yhtiön voitollisuuden perusteella. Ja tarkemmin ottaen osakkeen arvon määrittelee yhtiön tulevista voitoista maksettujen osinkojen nykyarvo. Tästä seuraa se, että yhtiön tämän hetken tuloksella ei sijoittajien mielestä juuri ole merkitystä, vaan nimenomaan tulevien voittojen nykyarvolla.

Viime aikoina osakkeiden arvot ovatkin heiluneet paljon ja ihmekös tuo – epävarmassa geopoliittisessa tilanteessa on vaikea ennustaa tulevaa maailmantilaa saatikka yksittäisen yrityksen tulevaa voitollisuutta.

Lisäksi inflaation kiihtyminen on laskenut monen niin sanotun kasvuyhtiön kurssia. Tulevat tuottovirrat siis määrittelevät yhtiön arvon, mutta inflaation ja korkojen noustessa tulevien tuottovirtojen nykyarvo laskee.

Erityisen tärkeää on kuitenkin yhtiön kasvu ja tästä olemme nähneet viime kuukausien aikana erinomaisen esimerkin. Voimakkaasti kasvanut suoratoistopalvelu Netflix oli viime vuoden loppupuolella yksi menestyneistä yhdysvaltalaisista kasvuyhtiöistä. Yhtiön kurssi kipusi lokakuun lopussa noin 690 dollariin. Vertailun vuoksi; kurssi oli ollut viisi vuotta aiemmin 120 dollaria.

Lokakuun lopusta yhtiötä ovat kuitenkin painaneet sekä korkotason nousu että erityisesti yhtiön kasvun hiipuminen. Yhtiö saavutti viime vuoden lopussa kaikkien aikojen suurimman tilaajamääränsä eli lähes 222 miljoonaa. Ensimmäisellä neljänneksellä se menetti 200 000 tilaajaa ja vieläpä ennusti tilaajamääränsä laskun jatkuvan.

Tilannetta ei auttanut se, että yhtiön tulos oli dollareissa tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä kautta aikoen paras. Otsikot kirkuivat: ”Tulos oli karmea”, ja kurssi suorastaan romahti.

Tällä hetkellä Netflixin osakekurssi on vajaa 190 dollaria. Kurssi on laskenut yli 70 prosenttia puolessa vuodessa. Aika rajusti yhtiöltä, joka tekee ennätystulosta.

Netflixin kurssiromahdus perustuu siis kasvun loppumisen. Kasvuyhtiöiden kurssit eivät heijasta nykytulosta – tai ainakin niiden kurssit ovat järjettömän korkeita suhteessa nykytulokseen.

Korkea kurssi on kuitenkin perusteltua, jos kasvu on kova. Esimerkiksi vuotuinen 20 prosentin kasvu tekee 5 vuoden aikana korkoa korolle -efektin johdosta 2,5 kertaisen kasvun. Siten tulevat tuotot ovat korkeita ja osakkeen kurssi kuuluukin olla korkea suhteessa nykyiseen tulokseen.

Kasvun merkitys osakemarkkinoilla onkin tärkeä. Kasvu tuo tulevia tuottoja.

Toisaalta mikään ei ole pelottavampaa kuin kovasti kasvavan – ja sen mukaisesti hinnoitellun – yhtiön kasvun loppuminen. Silloin edessä on kurssin voimakas lasku.

Kirjoittaja on dosentti ja toimii pankinjohtajana OP Länsi-Suomessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut