Vapaaehtoinen maanpuolustus ja poikkeusolojen kokonaisturvallisuus

9.5. 3:00

Venäjän raakalaismainen hyökkäys Ukrainaan on kohdannut periksiantamatonta vastarintaa ukrainalaisten puolustaessaan maataan urheasti. Sotilaiden lisäksi myös siviileistä muodostetut aluepuolustusjoukot ovat puolustusvoimien alaisuudessa osallistuneet armeijaa tukeviin tehtäviin ja maan puolustamiseen.

Sodan seurauksena myös Suomessa on maanpuolustustahto kohonnut entisestään ja vapaaehtoisten maanpuolustusliittojen jäsenmäärät ovatkin kasvaneet runsaasti.

Vapaaehtoisen maanpuolustuksen lainsäädäntöä ollaan muuttamassa ja tuoreen esityksen tavoitteena on sallia Puolustusvoimien sekä Rajavartiolaitoksen ampuma-aseiden ja patruunoiden käyttäminen Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen koulutustoiminnassa. Lisäksi on tarkoitus kehittää sotilaallisia valmiuksia palvelevan ampumakoulutuksen sisältöä.

Koska ampumataito on reserviläisen keskeistä osaamista, tulee kaavoituksen ja ympäristölupien poliittisessa ohjaamisessa huomioida riittävä ampumarataverkosto, jotta voidaan turvata maanpuolustusjärjestöjen monipuoliset ammunnan harjoitusmahdollisuudet maan kattavasti.

Tulevassa lainsäädännössä on myös syytä välttää päällekkäistä sekä toimintaa tarpeettomasti rajoittavaa sääntelyä ja esimerkiksi aselupien käsittelyn tulee olla maan laajuisesti tasapuolista sekä jouhevaa, eikä kansallisen lainsäädännön tule olla EU:n asedirektiivin edellyttämää tasoa tiukempi.

Maanpuolustusjärjestöt tekevät kokonaismaanpuolustuksellisesti merkittävää työtä ja toiminnan turvaamiseksi on syytä tarkastella myös valtion avustuksia, jotka ovat pitkään laahanneet alamaissa.

Jakoperusteissa tulisi ottaa huomioon tulevaisuudessa myös yhdistysten jäsenmäärä, jolloin avustukset jakautuisivat oikeudenmukaisemmin eri toimijoiden kesken.

Poikkeusoloja sekä yhteiskunnan häiriötilanteita varten on vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen lisäksi tarvetta myös varautumis- ja turvallisuuskoulutukselle. Moni henkilö, joka ei ole suorittanut asepalvelusta, haluaa kuitenkin toimia yhteiskunnan hyväksi, joten turvallisuustaitoja sekä maanpuolustustahtoa ylläpitävä koulutus tulee saada myös valtionavun piiriin.

Suomen puolustuksen tulee jatkossakin kaikissa turvallisuuspoliittisissa tilanteissa perustua asevelvollisuuteen, sekä laajaan reserviin ja vahvaan maanpuolustustahtoon, jotka ovat maanpuolustuksen kivijalka. Myös siviilipalvelusta ollaan muuttamassa niin, että se palvelee kokonaisturvallisuutta ja naisille suunnitellut kutsunnat laajentavat koko kansan tietoisuutta maanpuolustuksesta ja varautumisesta.

Kirjoittaja on kansanedustaja (ps.)

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut