Musiikilla rauhan puolesta

8.5. 9:26

Selaillessani erästä musiikkilehteä, silmiini osui otsikko: Musiikilla luonnon puolesta. Jutussa kerrottiin suomalaisen säveltäjän uudesta teoksesta, missä otettiin kantaa Suomen metsien hakkuita vastaan.

Sävellyksessä käytettiin tehokkaiden metsäkoneiden äänien nauhoitusta, jotka orkestroitiin pienelle kamariorkesterille. Säveltäjä halusi herätellä kuulijoita tärkeän asian äärelle – luonnon ekologisten kysymysten pohdintaan.

Musiikki suri luonnon monimuotoisuuden täydellistä häviämistä ja sen seurauksena lajien jatkuvaa sukupuuttoa. Säveltäjä sävelsi ja halusi vaikuttaa ihmisiin oman kielensä – musiikin avulla.

Mielessäni näin kohta saman otsikon, mutta toisin sanoin: Musiikilla rauhan puolesta. Kuinka paljon olemme helmikuun 24. päivän jälkeen halunneet laulaa, soittaa ja esittää erilaisia tekstejä, rukouksia ja performansseja sodan julmuuksia sekä raakuuksia estääksemme.

Vaikka ihminen yksin ei pysty pysäyttämään sodan väkivaltaa, on hänellä pakottava tarve tehdä kaikkensa osoittaakseen myötätuntoa ja antaa apuaan. Sävelien sekä sanojen kautta tuska purkautuu sielusta sanattomana huutona ja rukouksena kohti taivasta ja idän suuntaa. Kukin omalla tavallamme haluamme auttaa sodan keskellä taistelevia ukrainalaisia sekä maansa jättäneitä pakolaisperheitä.

Muistiini on jäänyt vuosien takaa YK:n entisen pääsihteerin Kofi Annanin haastattelusta hänen kehoituksensa tukea vääryyden ja väkivallan kohteeksi joutuneita lähimmäisiä. Meillä ihmisinä on velvollisuus kannatella ja rohkaista näitä henkilöitä. Tämän tuki auttaa heitä kenties paremmin jaksamaan taistelua ja selviytymistä epäoikeudenmukaista kohtelua vastaan.

Äitienpäivänä saamme päivän tekstin mukaan uskoa, toivoa ja rukoilla, että Hän virvoittaa väsyneen ja antaa heikoille voimaa. Pakolaisina vaeltavat äidit lapsineen ja vanhukset tarvitsevat korkeimman varjelusta, meidän rukouksiamme sekä laulujamme, sotivat miehet voimaa ja uskon lujuutta puolustaessaan oikeudenmukaisuuden voittoa.

Autetaan heitä – kukin omalla tavallamme – ja luodaan toivoa sanoin ja sävelin sydämen syvyydestä rukoillen.

Rukoilemme rauhaa

myös koko maailmaan,

että kaikki kansat

pian saavat isänmaan.

VK 581: 4

Kirjoittaja on Porin Teljän seurakunnan A-kanttori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut