Totuus ei ole mielipidekysymys

5.5. 3:00

Joistakin uutisista tulee mielenkiintoisia siksi, että niistä muodostuu kollektiivinen peili. Median kohdalla, mutta ennen kaikkea uutisten kommentoijien. Alkuviikosta uutisotsikoita ja sosiaalista mediaa hallitsi ihmismassan täyttämän puiston viereistä Pohjoisesplanadia vapunaattona ralliratana käyttänyt henkilö.

Ensimmäisen puolen tunnin aikana netissä huudettiin terroristia. Tunnin sisällä oli kiertävien videoiden vuoksi selvää, että henkilö on valkoinen. Silloin internetin alalaita ja sosiaalinen media unohti terroriepäilyt.

Sitä kaksinaismoralismia voi jokainen hetken miettiä tykönään. Miten olisit suhtautunut, jos ajaja olisi huutanut Allahia sen tutumman Jumalan sijasta?

Pari tuntia tapahtuman jälkeen netistä löytyi vaivattomasti epäillyn nimi. Osa maalaili silti vielä seuraavana päivänäkin sometileillään kuvitteellisia tarinoita pikkurikollisesta päihdeongelmaisesta, jolle vankilatkin ovat tuttuja.

Eli jos ei terroristi, seuraavaksi sitten varmaan joku taparikollinen addikti? Eipä osunut sekään ennakkoluuloinen oletus oikeaan.

En ota kantaa siihen, miten järkevää oli antaa epäillyn julkaista vapunpäivänä kryptisiä kuvia someen, koska en tiedä motiiveista tai mielentilasta yhtään mitään.

Toki media kertoi puolueen, entisen puolueen, työpaikat, asuinpaikat, opiskelupaikat, harrastukset ja muut. Ja sen, että hän oli tuttavien haastattelun mukaan vähemmän yllättävästi hiljainen, rauhallinen ja asiallinen kaveri, josta ei olisi koskaan uskonut. Kuten myös lähes poikkeuksetta jokainen perhesurmaaja, raiskaaja ja kouluampujakin.

Olisiko aika tarkistaa stereotypioita ja alkaa ymmärtää, mikä näkyy ulospäin ja mikä ei?

Maanantaina homma alkoi mennä erikoiseksi.

Jos joistakin peileistä näkyi erilaisia ennakkoluuloja terroristien tai pikkurikollisten muodossa, salaliittoteoreetikkojen peili näytti jotakin aivan muuta. Epäillyn jakamissa somejulkaisuissa nähtiin niin kabbalaa kuin vapaamuurarisymboliikkaakin. Ja kun tapahtumapaikalla seisoskeli vähän Supon pomon näköinen mies, liputettiin jo ties kenen toimesta ties miksi tehtyä false flag -operaatiota, eli lavastettua hyökkäystä, johon liittyi jonkinlainen Sirhan Sirhan -salaliittoteorioista tuttu mukavan kaverin huumaaminen.

Yleisin mielipide on tätä kirjoittaessani, että kyse oli psykoosista ja/tai laittomista päihteistä.

Voi olla, ei aavistustakaan.

On aika paksua arvioida videopätkän perusteella julkisesti tuntemattoman henkilön terveydentilaa. Vaikka itselläni olisi jokin arvelu tapahtumista uutisoinnin perusteella, en kehtaisi väittää, että juuri minun mielipiteelläni olisi tässä asiassa mitään merkitystä. Koska totuus ei ole mielipidekysymys.

Nyt poliisit ja kenties lääkärit tutkivat asiaa. Oikeuslaitos päättää mahdollisen tuomion. Ja siitä uutisoiminen on ammattijournalistien tehtävä.

Kirjoittaja on porilainen kirjailija.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut