Taasko jälleenrakentamaan?

29.4. 3:00

1800-luvulla kaupunkien liikenteen kasvu huolestutti. Jos vossikoiden määrä jatkaa kiihtyvää kasvuaan, laskelmien mukaan viimeistään 1900-luvun puolivälissä kaupungit hukkuvat hevosensontaan.

Tarinaa kerrotaan niin Chicagosta kuin Helsingistä. Kyseessä on siis kulkutarina, joka pohtii modernisaation ongelmia.

Se nauraa jälkiviisaasti ajattelulle, jossa tulevaisuuden ennakointiin mahtuvat mukaan vain välittömästi näkösällä olevat elementit. Huolestuneet eivät tietenkään osanneet ennakoida, että polttomoottorit kohta mullistavat liikkumisen täysin – syösten samalla hevoset ja kuskit työttömyyteen, tuoden kuitenkin mukanaan kokonaisen uuden sektorin autoineen, varaosaliikkeineen ja bensanmyynteineen.

Tarina kärki ei kuitenkaan ole valitettavasti tylstynyt. Vaikka uhka hevosensonnasta modernin sivilisaatioiden uhkana ei toteutunut, fossiilisten polttoaineiden käytöstä sellainen on tullut. Eikä meilläkään ole vielä ihan selvää kuvaa, miten tuo ongelma saadaan ratkaistuksi.

1800-luvulla kaupunkien liikenteen kasvu huolestutti: jos vossikoiden määrä jatkaa kiihtyvää kasvuaan, laskelmien mukaan viimeistään 1900-luvun puolivälissä kaupungit hukkuvat hevosensontaan, kirjoittaja siteeraa historiankirjoja.

Ympäristökysymykset, juuri fossiilisista polttoaineista luopuminen etunenässä, vaativat rakennemuutosta, jonka suuruus oikeuttaa puheen ekologisesta jälleenrakennuksesta. Kysymys on niin sanotusta viheliäisestä ongelmasta.

Ratkaisuksi ei löydy mitään yksittäistä hopealuotia. Pahimmillaan ratkaisuyritykset synnyttävät uusia ongelmia, eikä mitään lopullista ratkaisua välttämättä saavuteta. Hyvinvointivaltion ylläpito on tähän asti voitu rakentaa halvalle energialle ja talouskasvulle, nykytilanteessa vähintäänkin kasvun ehtoja on muutettava.

Samaan aikaan ratkaistavaksi tulee uusia ennakoimattomia ongelmia. Satakunta korostaa perustellusti paikkaansa vientiteollisuuden maakuntana. Viime vuodet ovat kuitenkin näyttäneet globalisaatioon nojaavan järjestelmän haurauden.

Keväällä 2021 yksi Suezin kanavassa poikittain ollut laiva sekoitti perusteellisesti tavaroiden reitit maailman merillä. Nyt myös tiedämme, että maailmassamme paitsi rahat ja tavarat, myös kulkutaudit matkaavat vaivatta mantereelta toiselle. Hämärän peitossa ovat myös Venäjän ukrainan sotaretken lopulliset vaikutukset maailmanjärjestykselle.

Varmasti näiden muutosten kumu tuntuu aikaa myöden myös Satakunnassa.

Energiapolitiikan uusi suunta on saanut Venäjän sotapolitiikan myötä ennen näkemätöntä, mutta samalla hinnaltaan kammottavaa vauhtia. Tilanteessa on myös jotakin tutunoloista.

Kansainvälisen politiikan kriisit 1970-luvun alussa nelinkertaistivat öljyn hinnan. Alkuun vaikutukset arkielämään olivat dramaattisia: valottomia katuja, autoilun rajoituksia, vaatimuksia asuntojen lämpötilan laskusta ja niin edelleen.

Vähitellen vaikutusten hallinta siirtyi muualle. Autojen bensankulutuskin oli äkkiä vain varjo entisestä, hyötysuhteita voitiinkin virittää aivan uusille tasoille. Suurin mullistus tuli kuitenkin tietotekniikasta.

Täysin tuontienergiasta riippuvaisen Japanin tahdittamana digitaalisten järjestelmien kehittämiseen investoitiin valtavia summia. Kohta uusi teknologia mullistikin niin teollisen tuotannon kuin ihmisten arkipäivän.

Tekniset edellytykset viheliäistenkin ongelmien ratkaisuun voivat olla ennakoimattomia. Tulevaisuuden sumusta voi putkahtaa esille muutakin yllättävää kuin sota keskellä Eurooppaa.

Rakennemuutokset tai niiden ratkaisuyritykset eivät kuitenkaan koskaan ole vain selvärajaisia talouden tai tekniikan asioita. Toivotut tulokset eivät onnistu ilman, että prosesseissa otetaan tosissaan huomioon myös ne tavat, joilla ihmiset omassa arjessaan suunnistavat kohti mielekästä elämää.

Perinteisenä teollisuuskaupunkina Pori on ollut erilaisten rakennemuutosten tantereena jo vuosikymmenet. Kokemusasiantuntijuutta sopeutumisesta on siis kertynyt.

Antti Saloniemi

Kirjoittaja työskentelee sosiologian professorina Tampereen yliopiston Porin yksikössä Porin yliopistokeskuksessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut