Turvallisuusratkaisut tehdään vuosikymmeniksi eteenpäin

25.4. 3:00

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on perustavaa laatuisella tavalla muuttanut turvallisuusympäristöämme. Tiedot mahdollisista sotarikoksista ja siviileihin kohdistuneista julmuuksista ovat syvästi järkyttäneet myös meitä Suomessa.

Emme vielä tiedä milloin ja miten sota loppuu ja rauha palaa Ukrainaan. Sen kuitenkin tiedämme, että jokainen päivä sotaa on liikaa. Ja sen, että tapahtuneen vaikutukset ovat joka tapauksessa pitkäkestoiset ja vaikeasti ennakoitavat. Samaan vanhaan ei ole enää paluuta, vaan olemme monin tavoin uuden edessä.

Suomen on nyt paitsi autettava Ukrainaa ja ukrainalaisia, myös päätettävä, miten vahvistamme Suomen ja suomalaisten turvallisuutta – vuosikymmeniksi eteenpäin.

Eduskunnassa käynnistyi viime viikolla selontekokäsittely, joka keskittyy Suomen turvallisuuden vahvistamiseen muuttuneessa turvallisuusympäristössä.

Keinovalikoimasta löytyvät niin kansallisen puolustuskyvyn kehittäminen, EU:n turvallisuuspoliittisen roolin vahvistaminen, yhteistyön tiivistäminen kahden- ja monenvälisten puolustusyhteistyökumppaniemme kanssa kuin mahdollisen Nato-jäsenyyden hakeminen. Nämä raiteet eivät ole toisiaan poissulkevia, vaan toisiaan täydentäviä.

Kansanedustajilla on oltava riittävästi aikaa ja tietoa, jota he tarvitsevat oman kantansa muodostamiseen. Puolustusvaliokunnan jäsenenä olen itse päässyt kuulemaan asiantuntijoita ja arvioimaan vaihtoehtoja ja niiden vaikutuksia jo ennen viime viikolla käynnistynyttä selontekoprosessia.

Omalta osaltani olen päätynyt siihen, että olemassa olevista vaihtoehdoista Nato-jäsenyys tarjoaa vahvimman sotaa ennaltaehkäisevän pidäkkeen. Mikäli Suomeen kohdistuisi hyökkäys, Nato-jäsenenä Suomen puolustuksen takana olisivat koko liittokunnan suorituskyvyt. Suomella olisi näin pitävät turvatakuut.

Tästä rakentuu vahva sotaa ennaltaehkäisevä pidäke, mikä tukee rauhaa ja vakautta Suomessa myös tulevaisuudessa. Siksi kannatan Suomen Nato-jäsenyyden hakemista.

Myös Ruotsissa arvioidaan parhaillaan vastauksia muuttuneeseen turvallisuustilanteeseen. Pidän tärkeänä, että Suomi ja Ruotsi pyrkivät tekemään ratkaisuja suurin piirtein samassa aikaikkunassa ja saman suuntaisesti, kuitenkin itsenäisesti, omista tarpeistaan ja lähtökohdistaan.

Suomen ratkaisut ovat aina perustuneet siihen, että ne ovat vahvistaneet Suomen ja suomalaisten turvallisuutta ja maamme kansainvälistä asemaa. Näin tulee olla myös nyt.

Teemme ratkaisumme Suomen turvallisuuden puolesta, emme ketään tai mitään vastaan. Turvallisen tulevaisuuden takaaminen tulevillekin sukupolville on yhteinen vastuumme.

Kirjoittaja on satakuntalainen keskustan kansanedustaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut