Aineellinen hyvinvointi tuhoaa ihmiskunnan

Nyt on kiire, jos haluamme säilyttää maapallon elinkelpoisena, kirjoittaa Tuomo Hurme.

14.4. 3:00

Ilmasto on sekaisin. Kulunut talvi ja kuluva niin sanottu kevät ovat taas osoittaneet erilaisten ääri-ilmiöiden voiman.

Huhtikuun alkupuolisko on ollut uusi kokemus esimerkiksi muuttolintujen paluuta odottaville lintuharrastajille sekä maan paljastumista ja roudan sulamista kaipaaville puutarhaviljelijöille. Moni on tunnustanut, ettei mitään vastaavaa löydy vuosikymmenien päähän ulottuvista muistin lokeroista.

Kansainvälisen ilmastopaneelin (IPCC) julkisuuteen päästämä uusi raportti on kylmäävää luettavaa. Ensimmäistä kertaa paneelilla on oikeaa asiaa, jota ei peitellä turhalla optimismilla.

Raportin pitäisi kulua kansalaisten käsissä, ja siitä on aiheellista tehdä tarvittavat johtopäätökset. Nyt on kiire, jos haluamme säilyttää maapallon elinkelpoisena.

On ymmärrettävä, ettei tarvita ydinaseilla uhoavia venäläisiä, eikä vastatoimilla uhkaavia Nato-kenraaleja. Pitää ottaa järki käteen ja oivaltaa, että korkeaan aineelliseen hyvinvointiin pohjautuva elämäntapa on ihmiskunnalle virheellinen valinta.

Kun pallolla asuvien ihmisten yksilömäärä liikkuu miljardeissa, pelkästään tuon aineellisen hyvän tavoittelu riittää tekemään lopun meidän kaikkien elämästä. Kun riistämme meitä ympäröivän luonnon rikkauden, ilman sitä ei ihmislajikaan pysy jaloillaan.

Ilmastopaneelin tavoitteena on pysäyttää maapallon suurilmaston lämpeneminen 1,5 asteeseen. Todellisuudessa sekään ei riitä, sillä jo tähänastisella mellastuksellaan ihminen on pannut alulle valtavan ilmastokatastrofin.

On hyvä muistaa, että tuhoisan lämpenemiskehityksen sisään mahtuu myös tämä meidän järkyttävän kylmä huhtikuumme. Se on vain paikallinen äärikokemus.

Muualla ilmastonmuutos on ehtinyt aiheuttaa lisääntyviä hirmumyrskyjä, kuivuutta ja vedenpinnan noususta seuraavia tulvia. Ne ovat jo nyt pakottaneet valtavat ihmisjoukot pakolaisiksi etsimään uusia asuinsijoja. Ongelmat pahenevat vuosi vuodelta, ja niiden vaikutus tulee näkymään ja tuntumaan myös Suomen kaltaisessa onnelassa.

Ilmastopaneeli painottaa, että maapallon lämpenemisen pysäyttämiseksi on olemassa keinot, mutta ne on otettava viipymättä käyttöön. Siinäpä se.

Miten tehdään kansalaisille selväksi, että elintaso on pudotettava murto-osaan nykyisestä, eikä viime vuosikymmenien kaltaista luonnonvaroja haaskaavaa elämäntapaa ole mahdollista ylläpitää? Vapaaehtoisesti sellainen ihme ei toteudu, vaan tarvitaan tiukka keskusjohtoinen järjestelmä, joka sanelee tekemisillemme rajat.

Jos planeetta halutaan pitää elinkelpoisena, ei ole mitään mahdollisuutta perääntyä ilmastokriisin torjumiseksi asetetuista tavoitteista, IPCC:n raportissa todetaan. Merkit kuitenkin viittaavat siihen, että pelastukseen ohjaavia keinoja ei haluta ottaa käyttöön.

Ihmiskunta on pelannut korttinsa hävettävän huonosti. Tulevaisuudella on meille tarjottavanaan pelkästään huonoja vaihtoehtoja.

Kirjoittaja on Euran Honkilahdella asuva luonnonystävä, luontovalokuvaaja ja eläköitynyt toimittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut