Ukrainan tapahtumat herättävät muistoja Suomen sotahistoriasta – Monen räisäläisen evakkotie katkesi pommitukseen, osa pääsi Satakuntaan

Historia näyttää toistavan itseään Venäjän naapurissa.

12.4. 19:20

Viime viikonloppuna Ukrainan tapahtumista nousi esiin tuhoisa ohjusisku Kramatorskin rautatieasemalle. Perjantain iskun uhriluvun kerrottiin olevan noin 50 kuollutta ja sata haavoittunutta siviiliä.

Kramatorskin rautatieisku kirvoitti sotahistorioitsija Jussi Jaloselta Twitterissä kommentin, joka kuului: ”Suomalaiset muistanevat Elisenvaaran pommituksen. Tai ainakin täällä se on muistettu, pommituksen kokeneet Räisälän evakot – joita kuoli sata, kaksi kolmasosaa naisia ja lapsia – asutettiin sodan jälkeen Satakuntaan. Mikään ei tunnu muuttuvan.”

Tämä osui. Ei, en tiennyt entuudestaan Elisenvaaran pommituksesta, mutta tuli olo, että minun todellakin pitäisi tietää.

Rauman seudulta kotoisin olevan Jalosen päivitys nosti välähdyksenomaisesti mieleen muiston lapsuudestani. Muistan kuulleeni, että pappani loukkaantui sota-aikaan räjähdyksessä rautatieasemalla. Asiaa ei selostanut asianomainen itse. Isovanhemmiltani en muista sota-asioista koskaan mitään kuulleeni.

En tiedä tapauksesta tarkemmin edes sitä koska tai missä se on tapahtunut, mutta käsitykseni on, että vaikka se liittyi sota-aikaan, tilanne olisi ollut tapaturmainen eikä suoraan sidoksissa sotatapahtumiin kuten pommitukseen.

Toinen yhteys nousi mieleeni. Isäni suku on kotoisin Räisälästä.

Menetetyn Karjalan puolella sijaitsevaa Elisenvaaran rautatieasemaa pommitettiin toistuvasti sotien aikaan. Jalonen viittaa tuhoisimpaan pommitukseen jatkosodan perääntymisvaiheessa 20. kesäkuuta 1944.

Tuolloin rautatieasemalla oli ollut Räisälästä lähteneiden evakkojuna. Moni päätyi Satakuntaan, joukossa myös Karosia, mutta isäni perhe Saloon.

Jatkosodan aikaan isäni oli pieni poika. He lähtivät tuolloin jo toistamiseen pakoon sotaa.

Mietin nyt, oliko isäni äitinsä ja veljensä kanssa tuossa junassa Elisenvaaran asemalla, kun venäläiset pommikoneet moukaroivat sitä varttitunnin ajan. Yhtä hyvin heidän evakkotiensä on voinut kulkea muita reittejä.

Tilanne on ollut paikan päällä olleiden kuvausten perusteella maanpäällinen helvetti. Ratapihalle putoavien pommien lisäksi venäläisten pommittajien saattokoneet ovat ampuneet läheiseen maastoon paenneiden ihmisten perään.

Uhriluku on kauhea. Menehtyneitä on listattu nimeltä noin 150. Lista löytyy netistä Räisälä-sivulta.

Aikanaan tapahtuma ei noussut julkisuuteen sotasensuurin vuoksi. Paikalle olleille tapahtuma oli traumaattinen, joten moni on vaiennut myös omassa elämässään.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on varmasti nostanut monella tarinat Suomen sota-ajasta pintaan. Omalla isälläni tuskin oli kummoisia omia muistoja tuosta ajasta, mutta varmasti hän tiesi asioita, jotka olisi ollut kiinnostavaa kuulla. Enää häneltä ei voi kysyä.

”Sukututkimus lannistaa”, lauloi Tommi Liimatta 1990-luvulla, mutta luulen, että sitä on nyt vain alettava harrastaa.

Päivitetty 13.4.2022. Täsmennetty, että tekstissä mainitun isoisän kokema on erillinen tapaus Elisenvaaran pommituksesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut