Viiden vuoden sisällä Porissa on väkivaltaisia katujengejä ja ne ovat puheenaihe jokaisessa kahvipöydässä – merkit ovat jo nähtävissä

3.4. 9:00

Ennustus: väkivaltaiset katujengit ovat osa Porin katukuvaa viiden vuoden sisällä.

Kuulostaako mahdottomalta? Ainakin epätodennäköiseltä? Piruja seinille ja sitä rataa.

Viisi vuotta sitten Suomessa kauhisteltiin Ruotsin tapahtumia. Maan suurissa kaupungeissa vaikutti useita lähiöjengejä. Väkivalta rehotti ja puhuttiin niin sanotuista no go –alueista, eli lähiöistä, joihin poliisit ja pelastuslaitoksen yksiköt eivät halunneet tai uskaltaneet mennä.

Onneksi Suomi oli lintukoto, jossa ei moista ollut.

Vuonna 2020 Helsingin Sanomat julkaisi artikkelin, jossa kerrottiin Helsingin ydinkeskustassa ja pääkaupunkiseudun lähiöissä liikkuvasta huolta aiheuttaneesta nuorisojoukosta.

Vastaanotto oli hämmästelevä, jopa vähättelevä. Vuotta myöhemmin julkisessa keskustelussa puhuttiin jo katujengeistä – ilmiöstä, jota Suomessa ei pitänyt olla.

Vuoden 2022 maaliskuussa Helsingin käräjäoikeus alkoi käsitellä kahden pääkaupunkiseudulla toimivan katujengin välistä väkivaltaa.

Kyse ei ole mistään teinipoikien keppostelusta, postilaatikkojen räjäyttämisistä tai energiajuomien pihistämisestä.

Toisen jengin parikymppistä johtajaa on epäilty törkeästä lapsenraiskauksesta, henkirikoksen valmistelusta, murhan yrityksestä... lista on pitkä.

Pk-seudun ulkopuolella on helppo asennoitua samoin, kuin Suomi teki Ruotsin suuntaan vain muutama vuosi sitten.

Se on pääkaupunkiseutu. Ei tuollaista voisi tapahtua meillä! Paitsi että voi.

MTV:n Rikospaikka -ohjelman viime keskiviikon jaksossa vierailtiin Turussa, jossa virkapukuiset konstaapelit kertoivat Turun nuorisojengeistä ja niiden halveksuvasta ja haastavasta asenteesta poliisia kohtaan.

Helsinkiläisten katujengien johtajat ovat Youtube-artisteja ja ainakin yksi heistä on myös jakanut videoita toteuttamistaan rikoksista.

Väkivallantekojen tallentamisia videolle on havaittu myös Turussa.

Jos katujengit ovat täyttä totta jo Turussa, onko matka astetta pienempään Poriin enää kovin pitkä?

Väkivaltaa ja rikollista elämäntapaa ihannoivat musiikkivideot ja väkivaltatallenteet leviävät sosiaalisen median alustoilla nuorten keskuudessa.

Respektiä tulee, kun voit laittaa jakoon videon, jossa hakkaat jonkun tai viet tältä puukolla uhaten merkkihupparin päältä.

Satakunnan Kansa on hiljattain uutisoinut nuorten kantavan Satakunnassa yhä useammin teräaseita mukanaan. Lehti uutisoi hiljattain myös tapauksesta, jossa todistajan mukaan teinipoikien kopla hakkasi uhriaan Kirjurinluodolla yhden kuvatessa uhrin kasvoja kysyen: ”miltä nyt tuntuu”.

Merkkejä on jo näkyvissä.

Ennustuksen saa ottaa talteen. Jos se ei toteutunut, otan kernaasti näpäytykset vastaan. Toivottavasti olin väärässä.

Porissa ei ole vielä raportoitu väkivaltaisista katujengeistä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut