Korkeakoulutuksen kehitystyö etenee määrätietoisesti Satakunnassa – uutta rakennetaan koko ajan

”Satakuntaliiton vetämät jatkotyöryhmät ovat nostaneet esiin erityisesti korkeakouluyhteistyön yliopistokeskuksen, Samkin ja Diakin välillä”, kirjoittaa Sampsa Kataja (kok.) kolumnissaan.

22.3. 3:00

Noin vuosi sitten Satakuntaliitto asetti Porin kaupungin aloitteesta selvityshenkilön laatimaan analyysin korkeakoulutuksen kehittämisestä Satakunnassa. Työ on edennyt määrätietoisesti myös raportin valmistumisen jälkeen.

Selvityshenkilö Kalervo Väänäsen pohjatyön perusteella alueen koulutuksentarjoajat, elinkeinoelämä ja eri yhteisöt ovat jalostaneet ajatuksia ja rakentaneet siltaa edelleen. Pori on palkannut Väänäsen edelleen tekemään selkeää tiekarttaa ensi vaiheessa kohti omaa ”miniyliopistoa”.

Miniyliopistolla tarkoitan oman oikeudellisen aseman omaavaa yliopistollisen tutkimuksen ja koulutuksen tarjoajaa. Nimitys on sikäli vähättelevä, että jo nyt Porin yliopistokeskus on hyvinkin verrannollinen monen yliopiston kanssa.

Satakuntaliiton vetämät jatkotyöryhmät ovat nostaneet esiin erityisesti korkeakouluyhteistyön yliopistokeskuksen, Samkin ja Diakin välillä; sosiaalialan koulutuksen lisäämisen, koulutusperäisen maahanmuuton sekä TKI-klusterin paremman hahmottamisen.

Erityisessä roolissa jatkotyössä on löytyneen yhteisen tahtotilan jalkauttaminen. Tätä silmällä pitäen Satakuntaliitto päätti ryhtyä valmistelemaan kolmevuotista hanketta, joka mahdollistaisi koordinoinnin sekä sisäisen ja ulkoisen vaikuttamisen.

Satakuntaliitto päätti myös käynnistää keskustelut Satakunnan korkeakoulusäätiön kanssa uuden lahjoitusprofessuurien perustamisesta. Säätiöllä on parhaillaan käynnissä keräys kahdesta dataintensiivisen ohjelmistotekniikan professuurista. Satakuntaliiton lahjoitusprofessuuri kohdentuisi enemmän yhteiskuntatieteisiin sote-murrostenkin keskellä.

Vaikka prosessit ovat pitkiä, ilman aloittamista maaliin ei päästä. Nyt maali häämöttää myös Porissa alkavassa uudentyyppisessä tekniikan alan ylioppilaspohjaisessa tutkintokoulutuksessa, jonka järjestäjänä toimivat Turun ja Tampereen yliopistot yhdessä. Uutta rakennetaan koko ajan.

Yhteistä halua ja tahtoa satakuntalaisen osaamistason nostamiseen on ilmentynyt kiitettävästi myös yritysten ja yksityishenkilöiden lahjoitushalukkuudessa. Satakunnan korkeakoulusäätiö hyväksyi juuri tilinpäätöksen, joka pääosin lahjoitusten myötä osoittaa noin 1,3 miljoonaa euroa ylijäämää.

Koulutuspolitiikassa satakuntalainen rima on pidettävä korkealla. Oman yliopiston tavoitteleminen onkin ollut keskiössä useissa strategioissa, neuvotteluissa ja hallitusohjelmavalmisteluissa. Liikaan vaatimattomuuteen ei ole mitään syytä.

Kirjoittaja on porilainen asianajaja, varatuomari, kaupunginvaltuutettu (kok.) ja kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut