Joskus riskit realisoituvat

15.3. 3:00

Osakesäästämisen keskimääräinen tuotto on mainio eli vajaa 10 prosenttia vuodessa. Osakesäästämiseen sisältyy kuitenkin riski tulevista tuotoista. Usein riski unohtuu pitkien nousujen aikana, mutta kuten jälleen kerran on nähty, ennemmin tai myöhemmin markkina kääntyy laskuun.

Tällä kertaa markkinaa ovat huolettaneet ensin pelot kohoavasta inflaatiosta ja korkotasosta sekä tietenkin viime viikkoina Ukrainan tilanne. Ukrainan tilanne on iskenyt erityisen kovaa Helsingin pörssiin, koska monella suomalaisella yhtiöllä on liiketoimintaa Venäjällä.

Esimerkiksi Fortumia on liiketoiminnan luonteen johdosta pidetty vakaana yhtiönä. Vakaus on hävinnyt kuitenkin nopeasti Venäjän riskin myötä.

Tässäkin kriisissä vakautta säästämiseen on sen sijaan tuonut hajauttaminen eri yhtiöihin ja varsinkin kansainvälinen hajauttaminen. On ymmärrettävää, että nimenomaan suomalaiset osakkeet ovat Ukrainan kriisin suurimpia häviäjiä länsimarkkinoilla.

Viime viikolla Helsingin pörssi heilui voimakkaasti ja kävi enimmillään noin 25 prosentin laskussa suhteessa viime vuoden huipputasoon. Voimakas päivittäinen heilunta on osoitus epävarmuudesta.

Miten kriisi etenee ja mikä on siten yhtiöiden oikea kurssitaso?

Monet suomalaisista yhtiöistä tulevat kärsimään pitkälläkin aikavälillä paljon. Esimerkiksi Olvi menettää noin kolmanneksen liikevaihdostaan ja tuloksestaan luopuessaan Valko-Venäjän liiketoiminnoista. Lisäksi markkinan kehitys riippuu tietysti ratkaisevasti Venäjän mahdollisesti muualle Eurooppaan muodostamasta uhasta.

Tässäkin markkinatilanteessa jatkuva säästäminen on paras strategia. Vaikka tietyllä hetkellä näyttäisi synkältä, aikaisemmista kriiseistä olemme oppineet, että markkina tyypillisesti palautuu nopeasti ennalleen. Yhtiöt sopeutuvat muuttuneeseen tilanteeseen ja todennäköisesti riskit lieventyvät.

On myös muistettava hajauttaminen. Vaikka tiettyyn yhtiöön uskoisi kuinka paljon ja vaikka yhtiön kurssi olisi jo laskenut paljon, hajauttaminen tuo turvaa. Helpoiten laajan hajautuksen saavuttaa rahastoilla.

Tähän asti huonoin vaihtoehto reagoida kriiseihin on ollut myydä olemassa olevia sijoituksia. Toiseksi huonoin on ollut keskeyttää kuukausisäästäminen – tällöin menettää matalilla kursseilla ostettujen sijoitusten tulevan tuoton.

Paras strategia on jatkaa kuukausisäästämistä. Tällöin pystyy keräämään puskuria epävarmaa tulevaisuutta varten.

Kirjoittaja on dosentti ja työskentelee pankinjohtajana OP Länsi-Suomessa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut